Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeienEens per jaar de beukenhaag snoeien is in principe genoeg. In juni is de haag dat seizoen al behoorlijk gegroeid en kan dan flink gesnoeid worden. Wacht in ieder geval tot na de vorstperiode. Eventueel kan in augustus nog een keer licht worden gesnoeid. Belangrijk is wel om niet tot op de stam terug te snoeien. Tot de helft terugsnoeien is echter totaal geen probleem. Een keuze kan ook zijn om het ene jaar de ene kant te snoeien samen met de kop en het andere jaar de andere kant. Dan blijft de haag mooi vol. Na de winter en na de snoeibeurt is het aan te raden om de beuk een flinke hoeveelheid water te geven. Ook raden we aan om wat compost aan de voet van de haag te geven.
Met deze aandachtspunten moet een mooie, volle beukenhaag veel kijk genot geven in de tuin.

Onderhoud

De beukenhaag is een dankbare haag om in de tuin te hebben. Het vormt een heel decoratieve afscheiding waar men al heel snel plezier van zal hebben door zijn snelle groei. De haag vraagt weinig onderhoud en is erg sterk.
beukenhaag snooien blaadjesDe beukenhaag gedijt het best op een plek in de volle zon of in de half schaduw. Hij kan dan in een tijdsbestek van 10 jaar een meter of 4-6 worden.

Kleurverandering

De beukenhaag is winterhard en verliest zijn bladeren niet in het najaar maar in het voorjaar. De bladeren verkleuren in de herfst van groen naar bruin en blijven gedurende de hele winter hun bruine kleur houden. Pas in het voorjaar vallen deze bladeren af en verschijnen er frisse, jonge, groene blaadjes.
De kleur van de bladeren van een andere beukenhaag, die van de rode beuk, verandert in de herfst niet naar bruin, maar naar een mooie roodpaarse kleur. Ook de bladeren van deze rode beuk vallen pas in de lente af om dan plaats te maken voor nieuwe bladeren.

Snoeien gids © 2016