Snoeigereedschap voor bomen

Welk soort gereedschap moet je kiezen

Snoeigereedschap voor bomenAls je een boom wilt gaan snoeien is het erg belangrijk dat je het juiste snoeigereedschap gebruikt. Dit voorkomt ten eerste voor jezelf een hoop ellende. Als je met het juiste materiaal werkt, is het werk makkelijker. Voor de boom is het ook beter. Het juiste gereedschap zorgt voor nette snoeiwonden. Hierdoor geneest de boom het snelste. Voor welk snoeigereedschap voor bomen je moet kiezen is afhankelijk van de grootte van de boom en de dikte van de takken. Voor de dunnere takken kan je gewoon een takkenschaar gebruiken. Zijn de takken dikker dan moet je met een snoeizaag de takken afzagen.

Takkenschaar

Boom afknippenDe takkenschaar is het makkelijkste en snelste snoeigereedschap voor bomen. In korte tijd kan je veel takken snoeien.

Een takkenschaar is eigenlijk gewoon een snoeischaar, maar dan geschikt voor de wat dikkere takken. Door de lange handvatten, die als hefboom werken, kan je zelfs dikke takken eenvoudig doorknippen. Door de lange handvatten kan je ook takken die zich wat hoger in de boom bevinden makkelijk snoeien.

Gebruik een scherpe, goed onderhouden takkenschaar. Dit voorkomt dat je schade aanbrengt aan je boom tijdens het snoeien. Scherp materiaal werkt ook prettiger voor jezelf. Het werk wordt daardoor lichter en dus makkelijker.

Takkenzaag

Takken die te dik zijn om met een takkenschaar door te knippen kan je eenvoudig met een takkenzaag of snoeizaag afzagen. Ook takken waar je met een schaar niet bij kan, omdat andere takken te dichtbij zitten, zijn met een zaag wel af te zagen.

Boomtakken afsnijdenEen takkenzaag heeft meestal een krom blad. Hierdoor zal de tak minder snel wegglijden onder de zaag. Aan het blad bevinden zich grove tanden om makkelijker door het levende hout van een boom te kunnen zagen. Deze tanden zijn vaak gehard zodat ze een langere levensduur hebben.

Voor de hoge takken kun je een takkenzaag aan een stok gebruiken. Dit wordt een stokzaag genoemd. De stok is tegenwoordig van aluminium, maar werd vroeger vaak van hout of staal gemaakt. De stok is telescopisch zodat de zaag makkelijk vervoerd kan worden. Het uiteinde van het zaagblad is meestal voorzien van een uitstekende punt. Deze zorgt ervoor dat de zaag aan de tak blijft hangen. Deze zaag maakt het mogelijk om takken hoog in een boom te snoeien, zonder gebruik te hoeven maken van een ladder.

Kettingzaag

Als je veel takken moet snoeien, of je wilt bomen kappen, kan je een kettingzaag gebruiken. De kettingzaag is een zaag voorzien van een benzinemotor. Deze motor start je met een startkoord. Hierdoor gaat de ketting draaien.

De ketting is eigenlijk niks anders dan door verbindingsschakels aan elkaar verbonden zaagtanden. Deze maken het mogelijk om makkelijk een zaagsnede tBoomtop bewerkene maken. Een dieptesteller bepaalt hoe diep je zaagt. Tijdens het zagen wordt de zaag constant voorzien van olie om te ketting te blijven smeren.

Het nadeel van een kettingzaag is de nauwkeurigheid. Een kettingzaag levert rafelige snoeiwonden af, waardoor het voor snoeien niet ideaal gevonden wordt. Deze zaag is dus niet aan te raden voor snoeiwerkzaamheden.

Snoeien gids © 2016