Annabelle snoeien

Annabelle snoeien

De Annabelle is een soort hortensia. Er zijn twee soorten hortensia en voordat je begint met snoeien moet je weten tot welke soort de Annabelle hoort. Anders weet je niet hoe je de Annabelle snoeien moet en kun je niet genieten van de mooie bloemen.

De bloeiwijze van de Annabelle

Het verschil tussen de twee soorten hortensia zit hem in de bloeiwijze. Er zijn soorten die bloeien op oud hout, bijvoorbeeld de Boeren hortensia. Dit betekent dat de knoppen al in het jaar voor de bloei gevormd worden. Als je deze soorten in het voorjaar te ver terug snoeit knip je de jonge knoppen eruit en zal de hortensia dus niet bloeien dat jaar.
Er zijn ook soorten Hortensia’s die bloeien op jong hout. Dit zijn hortensia soorten die in het voorjaar hun knoppen vormen. De Annabelle is hier een voorbeeld van.

Wat is de beste tijd om de Annabelle te snoeien?

Bij een zachte winter kan men eind februari de plant al snoeien.
Na een periode van strenge vorst kan men beter wachten met de Annabelle snoeien tot eind maart, begin april. Bij een jonge plant kan het geen kwaad om ‘diep’ te snoeien. Met andere woorden: je kunt de plant tot vlak boven de grond, zo’n twintig centimeter terugsnoeien. Dit zal zorgen voor zware bloemen. Als de plant al groter is, is het beter iets minder diep te snoeien, omdat de bloemen anders te zwaar worden. Goed is om niet lager dan 6 a 8 ogen terug te snoeien. Takken met zware bloemen kunnen eventueel ondersteund worden met bamboestokken.

Hortensia knippenWaar is de Annabelle aan te herkennen?

De Annabelle is een hortensia soort met prachtige bloemschermen die aan het begin van de bloei een limoengroene kleur laat zien, die overgaat in prachtig roomwit en tegen het einde van de bloei weer groen van kleur wordt, maar dan een heel zachte kleur groen. Deze hortensia soort zorgt hiermee voor een prachtige aanblik in de tuin.

Voor de plant zelf maakt het niet uit of men de uitgebloeide bloemen laat zitten of eraf knipt voor de winter. Het heeft allebei voordelen: laat men de bloemen zitten, dan kunnen deze in de winter zorgen voor een prachtig gezicht als het sneeuwt of als er rijp ligt. Als de bloemen eraf geknipt worden, kunnen ze verwerkt worden in een droogboeket en zo binnen nog lang voor veel kijkplezier zorgen.

Snoeien gids © 2016