Boomscharen

BoomscharenWanneer men boomscharen gebruikt is dat veelal voor het uitdunnen van de takken bij bomen. Het snoeien kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen zullen de takken van bomen, die langs een weg staan aan een laan, verwijderd moeten worden. Dat doet men dan om de veiligheid te verhogen. Er moet worden voorkomen dat er takken af zullen breken als het stormt. Dat kan ongelukken veroorzaken in het wegverkeer. Vaak wordt daar een hoogwerker bij gebruikt waarbij de man, die in het bakje zit en snoeit, gebruik maakt van een boomschaar en andere gereedschappen. Voor dikke takken zal hij een elektrische zaag gebruiken terwijl hij voor de andere takken een takkenschaar gebruikt.

Boomschaar

Een boomschaar is een snoeigereedschap. Het kan verwijzen naar een takkenschaar en een rupsenschaar. Het zijn beiden snoeigereedschappen die men vanaf de grond gebruikt om takken uit een boom te verwijderen.

Een takkenschaar

TakkenschaarEen takkenschaar wordt gebruikt wanneer de takken te dik zijn voor een gewone snoeischaar. Hij is vaak voorzien van telescopisch verstelbare armen waardoor er meer kracht kan worden gezet. De messen hebben en speciale vorm, waardoor de takken die verwijderd moeten worden, gemakkelijk gegrepen kunnen worden. De schaar kan ook nog extra worden uitgebreid door lange handvatten om de takken in een boom te snoeien. Wanneer de takken te dik zijn, om met een takkenschaar te verwijderen, dan kan men een takkenzaag gebruiken.

Takkenzaag

Een takkenzaag, of te wel een snoeizaag, is er een die geschikt is voor het verwijderen van takken in bomen of grote struiken. Het is een handzaag die geschikt is voor het verwijderen van takken in de bomen. Hij zal dus worden gebruikt om de takken te verwijderen die te dik zijn voor een snoeischaar.

Rupsenschaar

Bekend is ook een rupsenschaar. Het is een stuk tuingereedschap dat in principe bestaat uit een schaar aan een lange stok die door middel van een koord wordt bewogen. Wanneer we aan het touw trekken kan de bovenmes over het ondermes worden bewogen. Met rupsenscharen kunnen we hoog, tot wel 5 meter, in een boomtakken verwijderen. Deze scharen danken hun naam omdat ze ook worden gebruikt om rupsennesten hoog uit een boom te verwijderen.

snoeischaarHet snoeien

Voor het snoeien van takken in bomen moet men wel weten wat men moet doen. Je kan niet zomaar lukraak aan het werk gaan. Je moet weten wat je weg moet en mag knippen. Voor het knippen van takken kan men de takkenschaar gebruiken. We moeten daarbij ervoor zorgen dat de messen van de takkenschaar zeer scherp zijn. Dat moet om te voorkomen dat we te veel beschadigen aan de tak die verwijderd wordt. Doet men het namelijk met een te botte schaar dan zal men niet scherp af kunnen snijden. Dat moet toch gebeuren om het bloeden van de takken zoveel mogelijk tegen te gaan. Ga dus altijd goed overdacht te werk. Ook als u thuis in uw tuin een boom moet snoeien. Kijk eerst altijd na hoe u moet snoeien als u het niet zeker weet hoe u te werk moet gaan.

Snoeien gids © 2016