Pruimenboom snoeien

Pruimenboom snoeienVeel mensen houden van een verse, sappige pruim. Maar een pruim is ook lekker in gebak of om jam van te maken. Als je wilt genieten van heerlijke, verse pruimen kun je zelf een pruimenboom in je tuin zetten. Een pruimenboom is een makkelijke boomsoort en is ook makkelijk in onderhoud. Aan een pruimenboom groeien veel vruchten. Je kunt de pruimen oogsten van juli tot en met september. In die periode krijg je kilo’s pruimen. Om wespen te voorkomen is het wel raadzaam om de pruimen die uit de boom gevallen zijn zo snel mogelijk op te ruimen. Natuurlijk moet je de pruimenboom snoeien, net zoals iedere boom, zodat je elk jaar weer pruimen kunt eten.

Hoe een pruimenboom snoeien?

Houd bij het snoeien van een pruimenboom rekening met de gedachten dat de overgebleven takken zoveel mogelijk licht krijgen. Een boom die weinig zonlicht vangt zal minder goed groeien. Daarnaast geven bomen die te weinig licht vangen veel minder vruchten dan bomen die wel veel zonlicht opvangen.

PruimenboomEen pruimenboom snoeien kan het beste in augustus of september, maar het is ook mogelijk om dit april of mei te doen. De meeste kenners geven echter de voorkeur aan een pruimenboom snoeien in de late zomer. Als je het in april of mei doet zou je het vormen van nieuwe knoppen kunnen verstoren. Doe het in ieder geval niet te laat in het jaar. Een snoeiwond heeft ongeveer 3 dagen nodig om een isolatielaagje te vormen. De snoeiwonden kunnen niet tegen vorst, omdat de wonden dan invriezen. Snoei altijd in droog weer en als de boom zelf ook droog is.

De eerste snoei

De eerste snoei van een pruimenboom is meteen de belangrijkste. Met deze snoei wordt de vorm van de boom gegeven. Na het eerste groeiseizoen doe je de vormsnoei. Takken die te dicht bij elkaar groeien, takken die elkaar kruisen of te steil omhoog groeien worden verwijderd. ook scheuten die bovenaan de takken ontstaan zijn worden verwijderd. Op deze manier kan de boom beperkt worden in grootte, en wordt dus de Pruimelaarvorm van de boom bepaald. Belangrijk is hierbij dat de kroon openstaat, waardoor er voldoende lichtinval is.

Jaarlijks onderhoud

Snoei de takken alleen als ze hard gegroeid of uitgelopen zijn. Als de takken nauwelijks gegroeid zijn, kan snoei geheel achterwege blijven. Te veel snoeien zal tot gevolg hebben dat veel knoppen uitlopen en dat ze zwakke scheuten vormen.

Een boom die te klein blijft, kun je in de winter snoeien. Als reactie hierop zal de boom een soort van groeispurt krijgen, waardoor hij in korte tijd groter wordt.

Snoeien gids © 2016