Heggenscharen

HeggenscharenEen haag is een leuke vorm van groen in de tuin met het bijkomende voordeel dat het een zekere vorm van privacy garandeert aan wie een haag heeft staan. Natuurlijk is het wel zo dat ook een haag jammer genoeg wel wat werk vereist om ze in optimale conditie te houden. Een dergelijk karwei is het scheren van de haag. Zo bevorder je niet alleen het uiterlijk van de haag, maar laat je deze ook toe om stevige en nieuwe takken te ontwikkelen. Maar wat voor type heggenschaar heb je daarvoor nodig?

De heggenschaar op benzine

Er zijn diverse type heggenscharen op de markt. Het type dat daarbij het meeste kracht levert is zonder enige twijfel het benzinemodel. Dit model heeft als grote voordeel dat het heel wat vermogen levert en het werk dan ook een stuk vlotter vooruit zal gaan. Heb je heel wat hagen te scheren en staan deze relatief ver uiteen? Dan is een heggenschaar op benzine de juiste keuze. Het spreekt immers voor zich dat er geen kabel in de weg zit en zo de nodige bewegingsvrijheid geeft. Ook wanneer het weer tegenvalt ga je het best voor een heggenschaar op benzine. Deze blijft immers perfect functioneren bij wisselvallig en vochtig weer. Iets dat niet gezegd kan worden van de elektrische modellen. De nadelen? Een benzinemodel is een stuk zwaarder dan het elektrisch alternatief wat het werk an sich relatief zwaar maakt.

Elektrische heggenscharenHeg snoeien

Een elektrische heggenschaar is de goede keuze als je niet al te veel werk te verrichten hebt en het gros van het werk op eenzelfde plaats is. Let daarbij op dat je gaat voor een heggenschaar met slipkoppeling. Dit betekent eigenlijk dat de heggenschaar automatisch afslaat als het een te dikke tak tegenkomt. Dit voorkomt oververhitting van de motor en materiaalpech midden in het karwei. Nog een voordeel van een elektrisch model? Je kunt aannemen dat het een lichter model zal zijn dan een heggenschaar op benzine waardoor je met minder moeite langer kunt doorwerken. De nadelen? Een elektrische heggenschaar heeft een kabel nodig en levert minder vermogen af. Zeker de kabel kan de flexibiliteit in de weg zitten. Het is dan ook een goed idee deze in de nek of over de schouder te leggen.

Beukenheg knippenDe elektrische heggenschaar: met een accu

Een tweede optie wat betreft de elektrische heggenscharen zijn de modellen met een accu. De voordelen zijn duidelijk: het is een model dat heel wat flexibiliteit garandeert en het ontbreken van de kabel verhoogt de veiligheid onmiskenbaar. Nadelig is dan weer dat de prijs wat hoger uitvalt, deze modellen relatief zwaar te noemen zijn en de oplaadtijd. Jammer genoeg duurt het nog steeds vaak langer dan de werktijd zelf om de heggenschaar op te laden. Voor een lange klus is het dus niet al te praktisch om voor een model met accu te kiezen. Je wilt immers niet het risico lopen de opdracht een paar uur stil te moeten leggen om op te laden.

Snoeien gids © 2016