Coniferen snoeien

Coniferen snoeienAls uw coniferen te hoog of te breed worden, is het tijd om ze te snoeien. Wanneer kun je een coniferen snoeien? Welke materialen genieten de voorkeur bij het snoeien en op welke manier moet er geknipt worden? Dit zijn vragen waarop u in deze tekst antwoord krijgt.

Wanneer?

De beste tijd om coniferen te snoeien is na IJsheiligen, dus eind mei of begin juni. Verder kunt u, afhankelijk van uw eerste snoeimoment, de coniferen voor de tweede keer in augustus of september snoeien. Als u besluit pas eind juni te snoeien, dan is één snoeimoment genoeg. U mag de coniferen niet na september afsnijden, want waarschijnlijk herstellen de bomen zich onvoldoende, voordat de winter invalt.

Hoe?

U kunt bij het coniferen snoeien het beste een elektrische of handmatige, scherpe heggenschaar gebruiken. Bij het snoeien dient u de bomen in een punt te knippen. Dit is goed voor de groei en zo houden ze genoeg zonlicht opname. Bovendien mogen de coniferen niet tot op het oude hout geknipt worden. U moet er dus voor zorgen dat er groene takken aan de bomen blijven zitten. Verder moet u alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant snoeien, ongeveer 10 cm per snoeibeurt.

TipsHeg knippen

Het beste moment om te snoeien is op een bewolkte dag. Anders zou de zon voor verbranding kunnen zorgen en vaak is het moeilijk die beschadiging te herstellen.
In het proces is het belangrijk dat u vooral nauwkeurig, secuur en rustig te werk gaat. Het snoeien van coniferen is een taak die serieus genomen dient te worden. Het kan ook nogal wat tijd vergen. Dit betekent echter wel dat u op deze manier het mooiste resultaat krijgt. Veel succes.

Snoeien gids © 2016