Olijfboom snoeien

Olijfboom snoeienDe olijfboom is afkomstig uit Azië en is één van de oudste,en meest bekende boom ter wereld. Olijfbomen worden verkocht als struiken, halfstammen en snoeivormen. Ze kunnen in een pot worden gehouden, maar ook in de tuin uitgeplant worden. Olijfbomen kunnen heel oud worden, maar dan moet u wel de olijfboom snoeien.

De productiebomen hebben licht en warmte nodig om de olijven te laten rijpen. Olijfbomen die goed gesnoeid zijn hebben horizontale takken, waarop er geen zijtakken groeien dicht bij de stam. Het beste is de boom gericht naar het zuiden te planten, met veel zon en weinig wind.

OlijfboomWanneer en hoe snoei je een olijfboom?

In de maanden maart en april, na de wintertijd is het de snoeitijd voor de olijfboom. De boom laat zich makkelijk snoeien, let er wel op dat de boom niet tot aan de stam wordt weggesnoeid. Takken die snel groeien in de verticale richting kunnen het hele jaar door worden weggehaald. Controleer de olijfboom op dode takken en als aan een twijgje bladparen zijn gegroeid, kunt u de knopjes nijpen. U kunt zelf bepalen welke kant u de boom wilt laten groeien. Twijgen van twee jaar en ouder zijn de bloeiplaats van de bloesem en later de olijf. Zorg altijd dat het hart van de olijfboom licht krijgt en haal naar binnen groeiende takken weg. Zomers groeien er vaak scheuten onderin de stam, deze moeten ook worden verwijderd. Snoei circa 1/3 deel van de kroon weg.

Tips voor het gezond houden van uw olijfboom

  • Beste planttijd is het voorjaar
  • Plant de boom op een heuveltje tegen natte grondOlea Europea
  • Snoeien = groeien, fout snoeien is haast onmogelijk

Olijfbomen van de soort Olea Europea met een stamomtrek van 14-16 cm zijn ongeveer 14 jaar oud. De oudste olijfboom ter wereld is in Spanje ontdekt en is 627 jaar oud.

Snoeien gids © 2016