Snoeigereedschap ontsmetten

Snoeigereedschap ontsmettenSnoeigereedschap

Iedereen die een tuin heeft is wel in het bezit van één of twee stuks snoeigereedschap. Of je nu een boom in de tuin hebt of rozenstruiken elke plant of struik zal een keertje gesnoeid moeten worden. Je moet hem weer in de originele vorm knippen of een verjongingssnoei toepassen. Al dit snoeiwerk zal met het juiste gereedschap gedaan moeten worden. Er zijn vele soorten snoeigereedschappen te koop en voor elke klus is weer een ander gereedschap nodig. Er zijn grote en kleine snoeiklussen in de tuin te doen. Voor een boom heb je bijvoorbeeld een goed takkenschaar nodig en om een roos in te korten is een speciale rozensnoeischaar natuurlijk ideaal.

Soorten snoeigereedschap

De kleine snoeischaren met korte handvatten zijn de bekendste soort schaar. Hiermee kun je kleine takjes afknippen en de dunne takken van een rozenstruik inkorten. Er zit vaak een veer tussen de handvatten zodat de schaar na de knip direct weer opengaat. Wanneer je een grotere klus hebt met dikkere takken is een snoeischaar met lange handvatten goed om te gebruiken. Je kunt dan met je hele hand kracht geven aan het knippen. Deze takkenschaar is een must wanneer je een aantal bomen in je tuin hebt. Moeten er echter dikke stammen verwijderd worden dan is het praktischer om dit met een snoei- of kettingzaag te doen.

Snoeien zwaar werk?

Wanneer je deugdelijk snoeigereedschap aanschaft wat voorzien is van een uitstekende kwaliteit hoeft snoeien echt niet zwaar te zijn. Neem nou het snoeien van een heg. Dit kun je doen met een eenvoudige heggenschaar. Wanneer de schaar goed is onderhouden en de messen scherp zijn zul je snel klaar zijn met het onderhoud van je heg. Een goed geslepen heggenschaar zorgt ook voor zo min mogelijk wondjes aan de takken. Wonden aan takken kunnen schimmel in de hand werken. Wanneer je na elke snoeibeurt het snoeigereedschap gaat ontsmetten zal er zo min mogelijk kans zijn op ziektes in je haag.

ontsmetmiddel tuinmateriaalOnderhoud en snoeigereedschap ontsmetten

Wanneer er veel buxus in de tuin aanwezig is, zal de ontsmetting van je gereedschap één van de belangrijkste dingen zijn. Buxus kan nog wel is aangetast worden door een aantal schimmelziekten. Vooral bij aanhoudend nat weer kan dit de kop opsteken. Heb je een aantal buxushaagjes en/of bollen in de tuin let dan op of deze nog mooi groen zijn. De schimmelzieke buxus zal wel wat gesnoeid moeten worden. Zorg dan dat de snoeischaar elke keer wordt ontsmet. Er zijn speciale middelen in de handel om dit klusje te klaren.
Reinig de snoeimessen regelmatig met een sopje en steek energie in het onderhoud. Tuingereedschap reinigenDit bestaat uit;

  • Messen regelmatig reinigen met een sopje
  • Bij schimmelziektes in de tuin, gebruik maken van speciale ontsmettingsproducten
  • Bij normaal gebruik één slijpbeurt per seizoen
  • Na het tuinseizoen schoonmaken en invetten
  • Goed droog opbergen, zo ontstaat er geen roest

Als er zuinig wordt omgegaan met snoeigereedschap kun je er jaren plezier van hebben. Kijk voor nog meer tips op de pagina’s over gereedschap schoonmaken en slijpen.

Snoeien gids © 2016