Snoeien in de zomer

Snoeien in de zomerWaarom snoeien?

Snoeien is voor veel planten en bomen nodig om in vorm te blijven. Als een struik fors wordt teruggesnoeid zorgt dit voor een betere groei. Snoeien doet groeien is een welbekend gezegde! Vormsnoei is weer meer gericht op de vorm van een plant of struik. Vormsnoei geeft een symmetrische ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat er een natuurlijke groeiwijze ontstaat die de stuik ten goede komt. Als een verjongingssnoei wordt gedaan kan de struik of boom helemaal tot aan de grond gesnoeid worden. Dit zorgt voor nieuwe aanwas van takken en geeft de wat oudere struik weer een boost om te gaan groeien en bloeien. In de zomer groeien planten het hardste en daarom moet je sommige planten snoeien in de zomer.

Snoeien in de zomer

Niet alle struiken en planten mag je snoeien in de zomer. Zo komen bomen en planten die in volle bloei staan in de maanden juni en juli zoals de vlinderstruik niet in aanmerking om gesnoeid te worden. Wel is het heel goed mogelijk om bij vele planten een tweede bloei te stimuleren door ze in de zomer vóór de langste dag te kortwieken. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Vrouwenmantel
  • Echinacea
  • Helenium
  • Phlox
  • Asters

Als je een vaste plant gaat kopen, informeer dan of de plant gestimuleerd kan worden voor een tweede bloei. Dan weet je dat je hem op tijd moet snoeien, zodat je nog eens kunt genieten van de mooie bloemen.

Tuinbloei door zonVoordelen van snoeien in de zomer

Veel mensen denken dat het snoeien van bomen en struiken in de winter gedaan moet worden. Er zijn inderdaad bomen die je beter in het voorjaar of in de winter kunt snoeien. Er zijn echter ook een aantal planten die geschikt zijn voor een zomersnoei. Een aantal voordelen van zomersnoei kunnen zijn:

  • Sneller herstel van de snoeiwond
  • Minder risico op schimmelinfecties (pruimenboom)
  • Geen bloedende boom (vooral berk en esdoorn bloeden niet in de zomermaanden na de snoei)
  • Er ontstaan nog nieuwe scheuten voor de winterperiode

Snoeigereedschap

ZomersnoeienOm op een fijne en correcte manier de bomen en struiken te snoeien in de zomer heb je het juiste tuingereedschap nodig. Goed snoeimateriaal is het halve werk. Liever wat meer geld uitgeven aan scherp snoeigereedschap dan dat je met slecht materiaal een mooie boom of struik verknoeid. Een aantal gereedschappen waar je niet zonder kan tijdens het snoeien:
Snoeischaar
Een onmisbaar gereedschap waar je dunne en middel dikke takken mee kunt afknippen. Planten met holle stelen kunnen het beste gesnoeid worden met een schaar die twee snijdende kanten heeft. Planten en struiken met houtige stelen knip je met een aambeeldmodel snoeischaar. Deze heeft een platte onderkant.

Telescopische snoeischaar
Een telescopische snoeischaar voor hoge takken is dit een ideale snoeischaar. Deze wordt vooral gebruikt voor de snoei van dakplatanen en klimrozen.

Beugelzaag
De beugelzaag wordt gebruikt om de dikkere takken uit bomen weg te zagen. De zaag moet goed scherp zijn zodat er geen rafelige randen ontstaan. Daar kunnen weer bacteriën op gaan groeien die de boom kunnen ondermijnen.

Plantenbloei zomerHeggenschaar
De heggenschaar is bedoeld om hagen mee te snoeien. Een ligusterhaag zal altijd in de zomermaanden gesnoeid moeten worden om de uitbundige groei in toom te houden. Snoei deze heg op een bewolkte dag omdat er anders lelijke brandwonden door de zon kunnen ontstaan. Het meeste profijt van de zomersnoei heb je bij een haag nà de langste dag. Het groeiseizoen begint dan af te nemen. Na 21 juni zal de kracht afnemen en blijven de hagen en buxusbollen langer in model.

Reinigen snoeigereedschap
Zorg ervoor dat na het gebruik van de snoeischaar deze goed wordt gereinigd. Er kunnen anders schimmels ontstaan die het gereedschap kan overbrengen op de plant of struik bij de volgende snoeibeurt. Hygiëne is in deze erg belangrijk.

Snoeien gids © 2016