Snoeigereedschap voor Buxus

Snoeigereedschap BuxusNatuurlijk wil je de buxushaag of buxusbol in de vorm houden die hij nu heeft. Daar zul je wel iets voor moeten doen! Namelijk: regelmatig snoeien met speciaal snoeigereedschap voor Buxus.

Stap 1: Wanneer moet je de haag snoeien?

Snoeien Buxus: twee keer per jaar. Vóór de langste dag van het jaar en nog een keer voor eind september. De langste dag van het jaar is 21 juni. Hoe vaker je snoeit, hoe dichter en compacter de buxus wordt. Snoei altijd op een bewolkte dag. Schijnt de zon? Dan kunnen de blaadjes verbranden en worden ze bruin.

Stap 2: welk gereedschap heb je nodig?

Zorg voor goed gereedschap. Een goede scherpe buxusschaar, een scherpe heggenschaar of een goed werkende elektrische snoeischaar is essentieel om het werk gedaan te krijgen.

Stap 3: hoe moet je snoeien?

Je kunt natuurlijk uit de losse pols gaan snoeien maar de echte kunstenaar spant eerst een touwtje. Het touwtje span je van voor naar achter langs de heg op de hoogte en de breedte waarop je de buxushaag wilt snoeien. De buxushaag moet aan de bovenkant smaller zijn dan de onderkant. Waarom? Omdat het licht er dan overal bij kan. Is de bovenkant breder dan de onderkant, dan komt er aan de onderkant bijna geen zonlicht Buksboom knippenen kunnen er gaten ontstaan. Het is ook voor de winterperiode belangrijk omdat de hoeveelheid sneeuw die op een smalle haag valt minder is dan op een brede kant.

Een buxusbol snoeien doe je zo

Je neemt hetzelfde gereedschap als voor de haag. Je kunt er eventueel nog een kleine snoeischaar bij gebruiken. Snoei de buxusbol zodra de eerste nieuwe takjes met groene blaadjes ongeveer 5 centimeter zijn. Snoei de tweede keer tussen augustus en eind september. In verband met mogelijke vorst snoei je de bol niet na eind september.

Snoeien gids © 2016