Beuk snoeien

Beuk snoeienBeuken worden vaak geplant als haag. Deze uitleg over de beuk snoeien betreft dan ook een haag die gesnoeid gaat worden. Een mooie volle beuk krijg je alleen door hem regelmatig op de juiste wijze te snoeien. Dat wil zeggen dat je hem in het voorjaar snoeit. Op het moment dat het niet meer vriest, maar uiterlijk voor 21 juni moet snoeien. Let er ook op dat het buiten bewolkt is. Anders heb je zo een bruine in plaats van een mooie groene beuk staan. De bladeren die nog geen zonlicht gezien hebben kunnen namelijk niet tegen de brandende zon.

Bovenzijde snoeien

De bovenzijde van de beuk kan goed gesnoeid worden, maar om bruine bladeren in de beuk te voorkomen moet je wel altijd het snoeiafval verwijderen. De bovenzijde van een beuk is altijd smaller gesnoeid dan de zijkanten aan onderzijde. Alleen op deze manier krijg je een volle groene beukenhaag, want alleen daar waar de zon op de beuk kan komen zitten verse groene blaadjes. De beukenhaag die ontstaat is dus geen strakke rechte haag, maar loopt een beetje spits toe.

LoofboomEerste snoei

Zodra je de beuk geplant hebt is het van belang dat je een eerste snoei toepast. Dat wil zeggen dat je de toppen van de takken afsnoeit. De beuk maakt hierop uitlopers met meer bladeren en zal zo verdichten waardoor je een mooi groen bladerdek krijgt.

Regelmatig snoeien

Voor een mooie volle haag met veel groene bladeren en weinig gaten er in moet je de beuk regelmatig snoeien. Laat de haag met rust vanaf St. Jan (21 juni) totdat de vorst in het voorjaar verdwenen is. De snoei periode voor de beuk is dus eigenlijk maar heel erg kort.

Snoeien gids © 2016