Buxusschaar

BuxusschaarWanneer je een buxus in je tuin hebt zul je ook, om hem te kunnen snoeien, een buxusschaar moeten hebben. Tegenwoordig worden de buxussen vaak gebruikt. Het zijn gemakkelijke langzaam groeiende groenblijvende planten, zodat je tuin er ook mooi bijstaat in de wintermaanden. Je kunt ze in een tuin, bijvoorbeeld in de vorm van een bol knippen, maar vaak zie je zo ook als een afscheiding. De haagjes kunnen zeer dicht zijn wanneer je ze goed onderhoudt. Wanneer je ze niet op de juiste manier onderhoudt dan kunnen de blaadjes geel worden en omdat het een langzame groeier is zullen de haagjes dan lang lelijk blijven. Dat moet je natuurlijk voorkomen. Ook worden ze vaak gebruikt bij bloemperken als afscheiding. Een buxus kun je gemakkelijk ook in verschillende figuren knippen, dus je kan er in principe alle kanten mee op.

Gereedschap voor een buxus

Wanneer je een buxus wilt snoeien is het zeer belangrijk dat je daarvoor zeer scherp materiaal gebruikt. Een heggenschaar of een buxusschaar die bot is zal meer ellende veroorzaken dan men verlangd. Het is mogelijk om te snoeien met een hand Buxusschaar hendrik janheggenschaar of buxusschaar maar ook zijn er speciale elektrische buxus heggenscharen.

De elektrische buxusschaar heeft over het algemeen een snijmes van 20 cm lengte. De messen van een dergelijke buxus heggenschaar zijn zeer scherp geslepen. Ze moeten namelijk voorkomen dat de takjes tijdens het snoeien gaan rafelen. Nu zullen de takjes en dergelijke bij het snoeien met een elektrische heggenschaar altijd ruwer zijn dan met een handheggenschaar of buxusschaar.

Je moet, voordat je gaat snoeien, de messen eerst nat maken. Je kan dan gemakkelijker snoeien omdat de schaar dan beter door het hout gaat. Het is ook beter voor je armen omdat je veel minder kracht hoeft te zetten tijdens het snoeien met de hand. Omdat de takjes met een scherpe schaar minder worden beschadigd zullen ze ook minder vocht verliezen.

Het snoeien van een buxus

Je moet een buxus minimaal twee maal per jaar snoeien. Dat kan je doen vanaf eind mei voor de eerste snoeibeurt en eind september voor de tweede keer. Ga je in de zomer snoeien dan is het belangrijk dat, als de zon schijnt, je de buxus afschermt met Buksboom snoeieneen vliesdoek om verbranding te voorkomen. Door te snoeien als het warm is zullen de takjes die afgeknipt zijn veel vocht verliezen door verdamping. Je kan het beste de buxus snoeien bij bewolkt weer. Dan heb je zeker geen verbranding van de buxus.

Als je ruim na september gaat snoeien dan loop je het risico dat de jonge takjes de nachtvorsten niet kunnen trotseren. Ze zullen invriezen en die delen van de takjes zullen dus afsterven. Wanneer delen van een buxus geel zijn geworden, door een verkeerde handeling zal het lang duren voordat hij weer fris en groen is. Dat komt omdat het zo’n langzame groeier is.

Men moet een buxus goed verzorgen. Wanneer men dat doet is het een dankbare plant. Dus voldoende water en meststoffen geven. Geef wel de juiste meststoffen. Er zijn speciale meststoffen voor in de handel. Wanneer je dus niet goed weet welke meststoffen je het beste kunt gebruiken kun je dat met een goede tuinder overleggen.

Snoeien gids © 2016