De vlinderstruik is een struik waar je mee bezig blijft. Er zijn namelijk verschillende snoei momenten die je allemaal moet benutten om een zo mooi mogelijke vlinderstruik te krijgen en te behouden. Zo moet je de vlinderstruik snoeien om verjonging van het hout te krijgen. De struik bloeit namelijk alleen aan de jonge scheuten van dit jaar en dat is wat je wilt. Een struik met veel bloemen die bovendien ook nog eens veel vlinders en andere insecten trekt.
Wintersnoei
Maar je moet wel opletten met het tijdstip van snoeien. Dat wil zeggen dat je deze struik aan het eind van de winter pas mag snoeien. Het mag overdag beslist niet meer gaan vriezen. Anders kunnen de takken waar je gesnoeid hebt bevriezen en gaat de vlinderstruik kapot. Je moet hem dan terugsnoeien tot ongeveer 30 centimeter boven de grond.
Dikke takken
Bij achterstallig onderhoud heb je te maken met dikke takken. Geen enkel probleem mits je maar een takkenzaag gebruikt en rekening houd met het weer. Zo mag het beslist niet meer gaan vriezen!
Toppen in juni
Als je gesnoeid hebt is het wachten tot de struik weer uitloopt. De struik maakt vaak lange scheuten en om een mooie volle struik te krijgen moet je ook nu weer snoeien. Knip zo ongeveer begin juni de toppen uit de scheuten en je zult zien dat er juist vele zijtakken met bloemen ontstaan.
Uitgebloeide bloemen wegknippen
Zodra een bloem uitgebloeid is knip je hem er uit. Hierdoor zul je niet alleen meer bloemen krijgen maar ook langer van een bloeiende struik kunnen genieten. De struik wordt immers gestimuleerd om nieuwe bloemknoppen te maken. Dit kun je het beste dagelijks even doen, zorg dat je er routine in krijgt. Zo kun je tot ver in oktober van bloemen in de vlinderstruik genieten.