Perenboom snoeien

Perenboom snoeienJe hebt ooit een perenboom gekocht maar eigenlijk weet je niet hoe en wanneer de boom gesnoeid moet worden. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe een perenboom snoeien in zijn werk gaat.

Stap 1: wanneer moet je de perenboom snoeien?

Rigoureus snoeien doe je in de winter. De boom is dan in rust en zal er weinig tot geen schade ontstaan aan de boom. De beste periode om te snoeien is tussen november en maart.

Stap 2: welk gereedschap gebruik je om te snoeien?

Een goede scherpe snoeischaar voldoet voor dit klusje. Misschien dat je ook nog een scherpe takkenschaar nodig hebt voor de dikkere takken.

Stap 3: hoe moet je een perenboom snoeien?

Dit is het belangrijkste gedeelte. Je wilt natuurlijk volgend jaar peren aan de boom om er heerlijke dingen van te maken of om ze gewoon op te eten. Volg de volgende Perenboomaanwijzingen zo goed mogelijk op.

  • Krijgt de boom voldoende zon? Verwijder dan andere bomen of planten zodat de perenboom wel genoeg zon krijgt.
  • Dikke takken die in de weg zitten knip je weg. Knip ook de takken weg die het licht wegnemen.
  • Takken die vorig jaar de vruchten hebben gedragen laat je zitten.
  • De kleine takjes aan de dikkere takken hebben aan het uiteinde een knop. Dit zijn de bloemknoppen voor volgend jaar. De bladknoppen zitten aan de stam of dicht op de tak.
  • Laat korte zijtakjes van de dikkere takken zoveel mogelijk zitten. Deze zullen volgend jaar de vruchten dragen.
  • Twijfel je of een knop een bladknop of een bloemknop is? Knip het dan niet weg. De bloemen bloeien eerder dan het blad.

PerenboomgaardSnoeien in de zomer

Snoeien kan ook nog in juni. Knip nu waterloten weg. Dit zijn recht opgaande takken die zijn ontstaan na de winter snoei. Zitten ze niet in de weg? Laat ze dan zitten. Volgend jaar zijn ze uitstekend als takken voor nieuwe vruchten.

Snoeien gids © 2016