Snoeien in de winter

Snoeien in de winterWaarom snoeien in de winter

Bomen dien je te snoeien in de winter. Ze zijn dan in diepe rust en alle bladeren zijn van de boom. Bij een kale boom kun je precies zien waar je de takken door moet knippen. Je overziet beter de kale boom zodat je de juiste vorm kunt behouden. Een boom hoef je niet per se te snoeien maar als je de boom wat kleiner wilt houden is vormsnoei in de winter de beste methode. Er zijn echter wel een aantal bomen die je beter niet kunt snoeien in de maanden december t/m februari.

Absoluut niet snoeien in de winter

Een aantal bomen gaan bloeden wanneer ze in de wintermaanden worden gesnoeid. Deze bomen kunnen beter in de zomer of de herfst van hun overbodige takken worden ontdaan. Niet geschikt voor wintersnoei zijn:

Leibomen snoei je alsof het een heg op poten is. Bij voorkeur snoei je ze in de wintermaanden. Bij de leilindes snoei je alle takjes weg tot op de dikke hoofdtakken. Bomen met vruchten die pitten hebben snoei je in de wintermaanden tussen januari en maart. Appel– en perenbomen behoren tot deze soort.
Snoeien wintermaandenBomen met vruchten die een steen hebben mogen niét gesnoeid worden in de wintermaanden maar juist weer in de zomer nét na de bloei. Kers, perzik, abrikoos, amandel en pruim zijn steenvruchten.

Tips voor het snoeien in de winter

Ten eerste moet er altijd gezorgd worden voor goed snoei materiaal. Een slechte zaag of snoeischaar geeft veel irritatie tijdens het snoeien. Zorg dat het gereedschap kwaliteit heeft. Bezuinigen op snoeigereedschap is niet slim, want het werkt ziektes aan bomen en struiken in de hand. Een snoeischaar waar je eigenlijk niet goed mee kunt knippen geeft een rafelig uiteinde aan de afgeknipte tak. Schimmels kunnen zich vastzetten op de tak en deze ziek maken.
Tips:

  • Zorg voor goed en scherp gereedschap
  • Probeer de originele vorm te behouden
  • Dubbele koppen wegsnoeien, zorg voor één sterke hoofdtak
  • Ga je de boom opkronen snoei dan de onderste takken langs de stam weg
  • Voorkom schuurwonden door takken die tegen elkaar gegroeid zijn te snoeien
  • Om waterloten te voorkomen is het verstandig niet meer dan éénderde van de kroon weg te snoeien.

Elke soort verlangt een andere snoei

Om er achter te komen welke bomen, struiken of planten gesnoeid kunnen worden in de winter is het verstandig op de desbetreffende pagina van deze website te kijken. Koude maanden tuinwerkEen fruitboom die in de zomer én de winter snoei verlangen is de druif. De wintersnoei vindt plaats tussen half december en half januari. De sapstroom ligt dan volledig stil en de plant gaat niet gaan bloeden. Door in de oorspronkelijke vorm te snoeien zal de vruchtbaarheid van de plant toenemen. Takken die vrucht hebben gedragen terugsnoeien tot op twee ogen. Een druivenstruik die nog jong is en één enkele tak heeft mag je snoeien tot op 60 cm vanaf de grond. Wanneer in de zomer de druif wordt gesnoeid, spreken we van een rijpingssnoei.

Snoeien in januari en februari

Wanneer we gaan snoeien in de maanden januari en februari mag de temperatuur niet onder de -5 graden zijn. In deze maanden mogen al voorzichtig de zomerbloeiende heesters worden gesnoeid zoals de vlinderstruik. Bij de winterjasmijn kun je de zijscheuten inkorten tot 5 cm vanaf de hoofdstengel. Zo wordt de groei gestimuleerd. Winterheide is een heester die net na de bloei in deze maanden gesnoeid mag worden. Doe je dit niet dan valt de plant uit elkaar. Groenblijvende heesters die volkomen winterhard zijn mogen in de eerste 2 maanden van het jaar worden gekortwiekt, evenals de appel en peer. Wilgen knotten rondom de 15e februari. Nieuw geplante hagen mogen ook in vorm worden gebracht in deze maand. Kijk voor nog meer specifieke snoeitips in de wintermaanden op een betrouwbare tuinkalender.

Snoeien gids © 2016