Lavendel snoeien

Lavendel snoeienLavendel is een struik die je erg regelmatig moet snoeien. En daar begin je al mee zodra je hem gekocht hebt. De lavendel heeft namelijk de neiging om van onderen te gaan verhouten, hierdoor zul je een plant krijgen die van binnen erg kaal is en alleen aan de buitenste randen bloeit. Dat wil je dus zien te voorkomen. Op het oude verhoute deel zullen bovendien geen nieuwe scheuten gevormd worden waardoor deze mooie en heerlijk geurende struik uiteindelijk dood gaat. De lavendel snoeien is niet moeilijk, maar moet wel regelmatig gebeuren.

Plant toppen

De vorming van nieuwe scheuten onderin de struik stimuleer je dus door de plant regelmatig te toppen. Dat wil zeggen dat je de bovenkant of het buitenste gedeelte van de plant er af knipt. Je krijgt dan een mooie volle plant met veel bloem en blad.

Snoeien in maart

Lavendel

In maart snoei je de 1-jarige scheuten van de lavendel terug tot op het hout, hierdoor zullen er vele nieuwe scheuten ontstaan. Deze scheuten ga je vervolgens regelmatig toppen zodat ze zijtakjes krijgen en er een mooie volle plant ontstaat. Natuurlijk laat je hem bloeien. En direct na de bloei knip je alleen de uitgebloeide bloem takken weg.

Eerste jaar extra snoeien

Het eerste jaar moet je de lavendel een tot twee keer extra snoeien. Zodat er echt een mooie struik gevormd wordt. Hierna is het een kwestie van bijhouden, dus twee keer echt snoeien en meerdere malen toppen zodat de struik mooi vol blijft. Lavendel snoeien is dus een activiteit die meerdere malen op de tuinagenda komt te staan.

heester snoeienNiet weggooien

En als je dan toch aan het snoeien bent, gooi dan niet de bloemen of takjes weg. Deze kun je in een organza zakje stoppen of bij elkaar binden en ergens in je huis neer leggen. Wat te denken van de linnenkast, badkamer of toilet. Lavendel is rustgevend en wordt al jaren als luchtverfrisser gebruikt.

Kortom:

  • Regelmatig toppen
  • In maart terugsnoeien op hout
  • Regelmatig bijsnoeien
Snoeien gids © 2016