Plataan snoeien

Plataan snoeienAls er een plant is die zich makkelijk laat snoeien is het de plataan wel. Het maakt niet uit hoe bont je het maakt, de plataan loopt toch wel weer uit. De vorm waarin je hem snoeit is geheel afhankelijk van de functie. Zo heb je knotplatanen, leiplatanen en dakplatanen en natuurlijk gewoon de boom zelf. Het enige waar je rekening mee dient te houden bij plataan snoeien is wanneer je hem mag snoeien.

Wanneer snoeien?

De plataan snoeien moet in februari gedaan worden met goed gereedschap. Vervolgens kun je de nieuw uitgelopen scheuten nog een keer in juni snoeien. Daarna dus niet meer snoeien! Vervolgens ga je het in model houden of geleiden. Eens in het jaar de helft er uithalen dat niet de gewenste richting op groeit en het jaar er op de andere helft.

Plataan knotten

De plataan is een boom die zich goed laat knotten. Dat wil zeggen dat je in het eerste jaar de top er uit haalt. Vervolgens kun je om de twee jaar steeds de helft van de nieuwe scheuten er uitknippen. Niet helemaal tot aan de knot, maar ongeveer even dik als de tak is overhouden aan lengte boven de knot. De boom is zo constant mooi en kan Leiboomcontinu bezocht worden door insecten.

Leiplataan snoeien

Bij de leiplataan geleid je de takken in de juiste richting. Je kun het beste de top in het eerste jaar op de gewenste hoogte er uitknippen. De nieuwe scheuten zet je vast in de goede richting en alles, eventueel ook deze toppen. Vervolgens alles wat de verkeerde kant opsteekt consequent jaarlijks er uit snoeien.

Dakplataan snoeien

Bij een dakplataan top je de boom op de gewenste hoogte in het eerste jaar. De nieuwe scheuten ga je geleiden. De takken die hieruit ontstaan en loodrecht omhoog gaan groeien moet je er uitknippen. Ook hier rekening houden met het feit dat je een mooi bladerdek wilt. Knip ze dus niet te kort af, zo ongeveer even lang als ze dik zijn.

Snoeien gids © 2016