Klimop snoeien

Klimop snoeienKlimop is een snelle groeier. Zolang hij maar iets heeft om zich aan vast te houden zal hij zijn best doen om in een jaar tijd enorme uitschieters te maken. Zo kan een hekwerk binnen een jaar mooi bedekt zijn. Maar als je niet uitkijkt zit de klimop ook in een boom, de dakgoot of zelfs onder de dakpannen. Het is dus een klimmer die goed bijgehouden moet worden. Het is belangrijk om hem in de gaten te houden en op tijd de klimop snoeien bespaart je een hoop.

Achterstallig onderhoud

Bij achterstallig onderhoud hebben we te maken met een klimop die in de dakgoot, onder de dakpannen of zelfs in een boom geklommen is. Natuurlijk is dit niet wenselijk en wil je het er zo snel mogelijk weg hebben. Maar de beste tijd om dit te doen is toch het voorjaar. Klimop kan namelijk niet zo goed tegen vorst als hij net gesnoeid is. De hedera snoeienklimop kun je dan het beste terugsnoeien tot een 20 centimeter boven de grond.

Bijhouden

Als een klimop eenmaal aangeplant hebt is het een kwestie van bijhouden, dat wil zeggen 2 keer per jaar de klimop snoeien tot de gewenste lengte. Dode takken haal je er hoe dan ook tussen uit, maar bij andere takken moet je wel opletten dat je de hoofdtak er niet tussenuit knipt. Als je dat doet gaat de groene wand verloren. Het beste is om in het voorjaar of najaar te snoeien, zolang het maar niet vriest.

Materiaal

Je ziet mensen de klimop vaak met een elektrische heggenschaar de klimop snoeien. Dit is niet zo handig omdat je niet precies kunt werken. Het mooiste resultaat krijg je als je het met de hand doet met gewoon een scherpe en schone heggenschaar. Bruin geworden bladeren moet je er ook uitknippen, maar bladeren hoeven niet afgehakt te worden wat je met een elektrische heggenschaar wel hebt.

Snoeien gids © 2016