Kersenboom snoeien

Kersenboom snoeienDe kersenboom is een veelvoorkomende fruitboom in de lage landen. Het enige echte onderhoud dat er mee gepaard gaat, is de kersenboom snoeien. Maar hoe en wanneer snoei je de kersenboom het beste?

Wanneer kersenboom snoeien?

Kersenbomen worden in de herfst of liefst de winter gesnoeid. De sapstromen in loofbomen komen door het koude weer nagenoeg tot stilstand waardoor de bomen weinig vocht verliezen bij het snoeien. Snoei je te laat, dan snoei je de jonge knoppen weg en ga je nauwelijks kersen kunnen oogsten. Iets vroeger kan minder kwaad, sommige mensen vinden dat je al een maand na de oogst moet snoeien. Als je dit doet, kan je best een middeltje op de geknipte takken smeren dat zorgt dat er geen sap uit loopt. Zo verliest de boom toch niet te veel vocht ondanks dat je snoeit voor de bladeren gevallen zijn.

KersenboomHoe snoei je een kersenboom?

Om te beginnen snoei je dode en zieke takken best uit de boom. Dit bevordert de groei van gezonde takken zodat je de jaren nadien meer kan oogsten. Ziekten zullen zich ook niet zo snel verspreiden over de hele boom als je de zieke twijgjes eruit knipt.

Andere takken mag je inkorten maar knip nooit te diep, dit is slecht voor de boom. Een ideale afstand vanaf de stam is op vijf maal de diameter van de tak en eerder iets langer laten dan te kort snoeien.

Mag je alle kersenbomen snoeien?

Vroeger zei men dat je enkel laagstam kersenbomen moest snoeien. Tegenwoordig zegt men echter dat je ook hoogstam moet snoeien, dit zou zorgen voor meer oogst en de bomen veel langer in goede conditie houden.

Uiteindelijk kan je zelf kiezen om je bomen te snoeien, al geeft je kersenboom snoeien op een juiste wijze aanleiding tot een grotere oogst gedurende vele jaren.

Snoeien gids © 2016