Rozen snoeien is nog niet zo heel makkelijk. En dat komt niet alleen doordat deze mooie bloemen doorns hebben. Nee, rozen zijn heel erg vatbaar voor ziektes zoals meeldauw en sterroetdauw. Daarnaast kunnen ze als je geen rekening houdt met het weer ook nog eens kapot vriezen. Rozen snoeien mag daarom alleen als het overdag niet meer vriest en met een hele scherpe en vooral schone snoeischaar. De snoeischaar moet als het ware door de roos heen glijden om zo gladde wonden te veroorzaken waar ziektes geen kans bij hebben.
Voorjaarsonderhoud
Rozen snoei je het beste in het voorjaar, zodra de vorst verdwenen is. Ga je rozen pas later snoeien dan zul je ook pas later bloemen hebben. Snoei je ze te laat, dan zullen er geen bloemen komen. En dat is niet waar je het voor doet.
Struikrozen
Struikrozen mag je terugsnoeien tot 5 centimeter. Let er bij deze rozen wel op dat het binnenste van de struik mooi vrij blijft. Scheuten die naar binnen toe groeien mogen daarom zelfs op 1 centimes terug gesnoeid worden. Wil je echter een echt haagje hebben snoei de struikroos dan op ongeveer 50 centimeter boven de grond af.
Stamrozen
Stamrozen vergen een heel andere aanpak, hiervan moet er uiteindelijk een stam met een bolletje er op ontstaan. Dat doe je door alle takken die naar binnen groeien weg te snoeien. Alle takken die vanuit het bolletje naar buiten wijzen snoei je net boven een oog dat naar buiten wijst af. Dit moet op ongeveer 1 centimeter boven het oog zijn.
Klimrozen
Klimrozen hoef je de eerste paar jaar niet te snoeien. De plant heeft de tijd nodig om wortels te vormen. Pas na een paar jaar begin je met snoeien en dan knip je alleen de zijscheuten weg. De grote hoofdtakken laat je met rust en die scheuten knip je op 1 centimeter af.
Bodembedekkende rozen
Bodembedekkende rozen zijn wat lastiger. Hierbij moet je de lange takken laten staan en de zijtakjes wegknippen op 1 centimeter.
Overige rozen
Alle overige rozen hoef je niet of nauwelijks te snoeien.