Eens per jaar de beukenhaag snoeien is in principe genoeg. In juni is de haag dat seizoen al behoorlijk gegroeid en kan dan flink gesnoeid worden. Wacht in ieder geval tot na de vorstperiode. Eventueel kan in augustus nog een keer licht worden gesnoeid. Belangrijk is wel om niet tot op de stam terug te snoeien. Tot de helft terugsnoeien is echter totaal geen probleem. Een keuze kan ook zijn om het ene jaar de ene kant te snoeien samen met de kop en het andere jaar de andere kant. Dan blijft de haag mooi vol. Na de winter en na de snoeibeurt is het aan te raden om de beuk een flinke hoeveelheid water te geven. Ook raden we aan om wat compost aan de voet van de haag te geven.
Met deze aandachtspunten moet een mooie, volle beukenhaag veel kijk genot geven in de tuin.
Hoe een beukenhaag snoeien
Bij het snoeien moet je er op letten dat de bovenzijde van de haag smaller is dan de onderzijde. Hierdoor zal de haag overal evenveel zonlicht krijgen en zullen er niet zo snel gaten in de haag vallen. Je moet als je alleen de bovenzijde snoeit de takken van de haag afhalen. Doe je dat niet dan zullen er bruine plekken kunnen ontstaan. Gebruik voor het snoeien goed gereedschap.
Onderhoud
De beukenhaag is een dankbare haag om in de tuin te hebben. Het vormt een heel decoratieve afscheiding waar men al heel snel plezier van zal hebben door zijn snelle groei. De haag vraagt weinig onderhoud en is erg sterk.
De beukenhaag gedijt het best op een plek in de volle zon of in de half schaduw. Hij kan dan in een tijdsbestek van 10 jaar een meter of 4-6 worden.
Kleurverandering
De beukenhaag is winterhard en verliest zijn bladeren niet in het najaar maar in het voorjaar. De bladeren verkleuren in de herfst van groen naar bruin en blijven gedurende de hele winter hun bruine kleur houden. Pas in het voorjaar vallen deze bladeren af en verschijnen er frisse, jonge, groene blaadjes.
De kleur van de bladeren van een andere beukenhaag, die van de rode beuk, verandert in de herfst niet naar bruin, maar naar een mooie roodpaarse kleur. Ook de bladeren van deze rode beuk vallen pas in de lente af om dan plaats te maken voor nieuwe bladeren.
Aanplanten
Wanneer je de haag gaat planten moet je al snoeien omdat de puntjes een klein beetje moeten worden ingekort. Hoe vaker je de haag knip hoe mooier hij zal worden. Hij zal beter kunnen vertakken als je vaak snoeit waardoor je dus en mooie strakke haag krijgt. Wanneer je de haag dus op de juiste wijze bijhoudt zal je veel plezier beleven aan je haag. In de zomer staat hij dan mooi groen en helemaal dicht. Dus je hebt dan geen inkijk.