Hakselaars

Hakselaars

HakselaarsHakselaars zijn apparaten die hout kunnen versnipperen. Een prima oplossing om je tuin te ontdoen van tuinafval en takken. Een hakselaar zorgt ervoor dat je al het tuinhout klein kunt maken zonder zelf veel energie te verbruiken. De houtsnippers die overblijven kunnen weer gebruikt worden als bodembedekking rondom de tuinplanten en struiken. Het is een milieuvriendelijke machine waar je veel gemak van zult hebben. Op een schone manier ben je zo van je tuinafval af. Iedereen heeft tegenwoordig een groene compostbak die geleegd wordt door de gemeentereiniging. Het blijkt echter dat deze bak voor veel mensen te klein is in een aantal maanden per jaar (de snoeiseizoen). We hebben dan meer tuinafval en dat kunnen we dan niet kwijt. Een hakselaar is een handige uitvinding om de takken en twijgen klein te maken en weer terug te brengen in de natuur, je eigen tuin.

Een hakselaar kopen

Wanneer je hebt besloten om een hakselaar aan te schaffen, ga er dan van uit dat deze vanaf 125 euro te koop zijn. De hakselaar is zo handig dat je het geld bij wijze van spreke al snel terugverdiend hebt, vooral bij een grote tuin. De houtsnippers kunnen hout versnipperaargebruikt worden voor de composthoop of direct verstrooid worden in je tuin. Ook is de groene container minder snel vol wanneer je het tuinafval zelf kunt klein maken. De ene hakselaar is de andere niet. Zo zullen de meest professionele houtversnipperaars beter in staat zijn om dikke takken te versnipperen.

Verschil in hakselaars

Hakselaars zijn te verdelen in twee soorten: de benzine en de elektrische hakselaar.  Een elektrische hakselaar is voor een huis met een flinke tuin het meest geschikte apparaat om te gebruiken. De benzine hakselaar wordt meestal gebruikt op plekken waar geen stroom voorhanden is.

Er zit ook nog een verschil in de capaciteit van de verschillende hakselaars. De ene machine kan grotere en dikkere takken aan dan de andere machine. Let hier goed op want de hakselaar die je koopt moet wel jouw tuinafval kunnen verwerken.

Versnippersysteem
Om het afval en takken te versnipperen kun je onderscheid maken uit twee verschillende systemen.

  • Het spiraalsysteem
  • Het snijsysteem

tuinafval versnipperenBeide hebben hun eigen manier om blad- en tuinafval klein te krijgen. Het verschil zit vooral in de dikte van de takken die de machines aankunnen ofwel de capaciteit van de machine. Laat je in ieder geval goed voorlichten, zodat jij weet welke variant het meest geschikt is voor jouw tuin en het afval dat jij wil verwerken.

Veiligheid van de hakselaar

Veiligheid moet voorop staan als je gaat werken met een hakselaar. De hakselaar trekt de takken zelf naar binnen en dat kan snel gaan. Wees uiterst voorzichtig dat de hakselaar ook niet even snel je vingers meeneemt. Als je met een hakselaar werkt moet je er ook voor zorgen dat je beschermende kleding en een veiligheidsbril draagt. Ook goede schoenen en handschoenen zijn belangrijk tijdens het gebruik van dit apparaat. Laat de machine nóóit onbeheerd achter en zeker niet met kinderen in de buurt. Zo voorkom je ongelukken!

Lawaai

Hakselaars kunnen nogal wat lawaai maken. Dat is niet goed voor je eigen gehoor, maar ook voor de omgeving heel vervelend. Let daarom op het aantal decibel dat de machine kan halen voordat je hem koopt. Als het product niet meer dan 84 db haalt kan er van worden uitgegaan dat dit een aanvaardbaar geluid is voor jezelf en de omgeving. Haalt het apparaat 3 db of meer dan is dit veel te veel. Een 86 db machine geeft een verdubbeling van het geluid! Als je een hakselaar gebruikt draag dan ook altijd gehoorbescherming.

Snoeien gids © 2016