Net als iedere groene plant snoei je deze populaire plant pas na de winter. De Skimmia snoei je in mei en juni. Dit om de plant en zijn wortels te beschermen tijdens de vorst. Snoeien is een vak en je hebt er lef voor nodig. Bekijk deze plant na de winter goed. Als je allemaal nieuwe jonge scheuten ontdekt kun je hem helemaal kortwieken. Dan weet je zeker dat de plant weer uit zal groeien tot een mooie gezonde stevige plant. De kans is groot dat zelfs de oude takken die je hebt laten zitten weer nieuwe scheuten krijgen. De plant is winterhard en wintergroen. Het is een mooie stevige lage struik. Die je goed kunt gebruiken als afscheiding.
Waarmee de skimmia snoeien?
Je kunt gewoon een snoeischaar of zelfs een heggenschaar gebruiken. Er is er één te koop die je kunt verstellen. Dat is handig als je kleine handen hebt hierdoor beschadig je de plant ook minder. Omdat je dan beter kunt werken.
Kenmerken van deze plant
Er is een tweetal bekende skimmiasoorten: de skimmia japonica en de skimmia reevesiana.
De Skimmia houdt van zure grond, wil vochtige wortels, staat graag in de schaduw en groeit vrij langzaam. Je snoeit hem alleen maar als hij echt lelijk geworden is. De afgeknipte takken moeten minstens 10 cm zijn om te kunnen stekken. Hiervoor kan je stekpoeder gebruiken. Maar dan nog heb je een lange adem nodig. Soms kan het anderhalf jaar duren.
De verschillende soorten Skimmia bloeien van april tot november. En zijn mooie bloeiende takken staan goed in een vaas, of in een bloemstukje. Het fijne van deze struik is dat het niet nodig is hem vaak te snoeien, maar als je hem wel moet snoeien, kan je bijna niets fout doen. Je hoeft geen ervaring te hebben. Je kunt hem in iedere gewenste vorm snoeien. Zoals jij dat mooi vindt. Juist als je denkt, “deze plant is te lelijk, dat wordt niets meer!” Snoei hem toch. leef je uit, durf en grijp die schaar en laat je verrassen door deze Japanse groene heester.