Hoge takken snoeien

Hoge takken snoeienEr zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je takken gaat snoeien. Een goed voorbeeld is de verschillende periodes dat je kunt snoeien. Bij bijvoorbeeld de Kastanje of de Esdoorn, geldt de regel dat er vóór de jaarwisseling gesnoeid moet worden. Bij de zogenaamde “najaarsbloeiers” zoals de Rozenstruik of Lavendel moet dit in het voorjaar. Alle fruitbomen kun je het beste snoeien in januari.

Belangrijke regels

Bij het snoeien van bomen en struiken zijn er een paar regels waar men zich aan moet houden.

  • Zorg voor goed gereedschap dat scherp genoeg is. Bij een botte snoeischaar bestaat er kans op schimmels rondom de snoeiwond.
  • Tijdens de vorst nooit snoeien.
  • Snoei nooit een tak glad bij de stam af, omdat je dan in het levende weefsel zaagt.
  • Snoei 1 keer in de drie jaar zodat de boom voldoende kan herstellen.
  • Kijk voordat je gaat snoeien hoe de boom eruit ziet en waar hij naartoe moet groeien. De structuur van de boom moet goed in balans blijven.
  • Veiligheid! Vooral bij hoge takken snoeien is het belangrijk dat je een goede ladder gebruikt die stabiel op de grond staat.

Moeilijke bereikbare takkenTwee soorten van snoeien

Er is onderscheid te maken tussen uitdunnen en inkorten. Bij het uitdunnen haal je vooral zwakke of zieke takken weg uit de boom. Op deze manier krijgt de boom meer lucht en kan de wind beter door de boom waaien. Hierdoor krijgt de boom meer kans om zich te ontwikkelen. Bij het inkorten gaat het vooral om het veranderen van de vorm. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om hoge takken snoeien. Bij het inkorten is het belangrijk dat je beseft dat de vorm van de boom zal veranderen!

Snoeien gids © 2016