Snoeischaar

SnoeischaarSnoeien in een tuin is een belangrijke gebeurtenis die jaarlijks zal moeten plaatsvinden. Als je tenminste een mooie tuin wil hebben. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je weet wanneer je moet snoeien. Niet iedere plant mag je in dezelfde periode snoeien. Kijk daarom eerst altijd op een snoeikalender om na te gaan wanneer je wat mag snoeien. Zo kun je in januari beginnen met snoeien van de blauweregen en daarna de fruitbomen. In maart kun je de hortensia’s en rozen snoeien en zo kan je steeds weer een nieuwe groep planten snoeien. Daarbij is het belangrijk dat je het juiste snoeigereedschap gebruikt.

Een snoeimes

Voor het snoeien en weghalen van zeer dunne takjes kun je gemakkelijk een snoeimes gebruiken. Een snoeimes is een speciaal mes dat maar aan een zijde geslepen is. Het moet vlijmscherp zijn dus je moet bij een dergelijk mes zeer goed oppassen voor je handen. Snij daarom altijd van je af.

SnoeimesEen snoeischaar

Als de takjes te dik worden voor een snoeimes, kun je daarvoor een snoeischaar gebruiken. Het is een stevige schaar waarmee je dunne takken en bladeren kunt verwijderen. Een snoeischaar kan worden gebruikt voor het snoeien van een heg en struiken. Door het snoeien van een struik kan je de struik goed onderhouden. Je moet bij een struik de oude takken weghalen en ook die takken die te dicht op elkaar groeien.

Je moet zo proberen te snoeien, bij een struik, dat het zonlicht ook in de struik kan schijnen. Dat bevordert de groei en bloei van een struik. Omdat niet alle struiken op dezelfde manier gesnoeid moeten worden, moet je eerst vooraf nakijken hoe hij gesnoeid moet worden. Er zijn struiken waarbij de nieuwe bloemen gaan bloeien op nieuwe takken, terwijl bij anderen het zo is dat de bloemen komen aan de tweejarige takken. Dat moet je weten voordat je met een snoeischaar de takken gaat weghalen. Een goede snoeischaar kopen kan je in de winkel doen maar ook online. Zorg er wel voor dat je een goed merk aanschaft. Hij zal aan de gestelde eisen moeten voldoen.

Onderhoud

Een snoeischaar moet zeer scherp zijn om de takken die je weg wilt knippen niet beschadigd. Je moet een snoeischaar eenzijdig slijpen. Dat kun je het beste doen door middel van een wetsteen. Wanneer je gaat snoeien moet je het mes wat vochtig maken. Dan snijdt hij gemakkelijker door het hout. Voordat je er een andere struik mee gaat snoeien moet je hem eerst schoonmaken om het overbrengen van ziektes te Tuinschaarvoorkomen. Wanneer hij niet gebruikt wordt moet je hem ingesmeerd met vaseline opbergen.

De opbouw

Een snoeischaar heeft korte handvatten en ze worden met een hand bediend tijdens het snoeien. Wanneer je snoeit dan zal de veer er na elke knipbeweging voor zorgen dat de schaar weer open gaat. Wanneer een snoeischaar wordt opgeborgen, omdat je hem een tijdje niet zal gebruiken, dan kun je dat in de gesloten toestand doen. Er zit een vergrendeling op om hem gesloten weg te leggen. Er bestaan snoeischaren voor links- en rechtshandige personen.

Wanneer een snoeischaar niet meer kan worden gebruikt omdat de takken te dik worden dan kan men daarvoor een takkenschaar gebruiken. Het is in principe niets anders dan een snoeischaar maar dan met lange stelen. Hierdoor kan je meer kracht zetten tijdens het knippen. Je hebt er ook met telescoopstelen zodat je de hefboom nog groter kunt maken, dus ook de kracht om te knippen.

Snoeien gids © 2016