Snoeien in de herfst

Snoeien in de herfstWanneer de herfst begint beginnen veel mensen hun tuin in orde te maken voor de winter. In de herfst zal een tuin zijn prachtige kleuren weer gaan verliezen. De bladeren aan de bomen beginnen een andere kleur te krijgen waaraan je kunt zien dat de herfst in aantocht is. Veel planten zullen tijdens deze periode niet veel meer bloeien en groeien. Je zal niet meer zo veel in tuin werken dan in de zomermaanden en voorjaar. Toch moeten ook in de herfst de planten wel verzorgd worden om ervoor te zorgen dat ze het nieuwe jaar weer volop zullen bloeien en groeien. Er zijn een aantal platen die je moet snoeien in de herfst.

Heesters snoeien in de herfst

Wanneer je in het bezit bent van grote heesters moeten daar wel werkzaamheden aan worden verricht. Dat moet gebeuren omdat de harde najaarswinden behoorlijk wat schade aan zouden kunnen richten als je in het bezit van dergelijke hoge heesters bent. HerfstbladerenJe kan de heesters flink terugsnoeien waardoor ze een betere stabiliteit krijgen. De uitlopers en naar binnen groeiende scheuten moeten worden verwijderd. Oude takken die de heesters zouden hebben kunnen tot aan de grond toe worden weggeknipt. Door dit wegknippen zal er in het voorjaar weer een sterke groei ontstaan.

Klimrozen

Ook klimrozen, die je tijdens de zomermaanden hebt laten doorgroeien, kun je nu flink gaan snoeien.

Coniferenhagen

Het is goed om conifeerhagen tijdens de herfstmaanden eens goed onder handen te nemen. Ze kunnen dan ook een goede snoeibeurt gebruiken. Wanneer je ze in deze periode een goede snoeibeurt geeft aan een coniferenhaag dan zal je er tot aan de zomermaanden geen omkijken meer naar hebben. De hagen moeten een speciale vorm Herfstseizoen snoeienhebben als je gaat snoeien. Aan de top moeten ze smaller zijn dan onderaan. Hierdoor kunnen de planten goed de harde najaarswinden doorstaan. Het zware winterweer zal dan op deze hagen geen invloed hebben. Deze methode moet ook worden toegepast op heggen die ook wintergroen blijven.

Fruit

Omdat de herfst voor veel planten het fruitseizoen is kunnen deze na de oogst meteen worden gesnoeid. Je kunt dus de bramen, zwarte bessen en frambozen terug gaan snoeien. Alle oude takken die vruchten hebben gedragen kun je wegknippen. Hierdoor zullen de nieuwe scheuten zich kunnen ontwikkelen zodat ze in het volgende jaar de nieuwe vruchten kunnen dragen. Je moet er altijd wel voor zorgen dat bij die planten, die blad verliezen, deze eraf zijn voordat je kunt gaan snoeien. Doe je dat niet dan zou de gezondheid van de plant kunnen worden aangetast.

Het selectief snoeien van planten en bomen

Er zijn altijd planten in je tuin die het niet goed gedaan hebben in het jaar. Zij, die verpieterd zijn of hun blad al hebben verloren, zou je kunnen gaan terugsnoeien. Je bent het niet verplicht dat te doen in deze periode. Wanneer je het helemaal niet vertrouwd kun je ook wachten tot het volgende voorjaar. Je kunt hierbij zelf de keus maken wat je wilt doen. Wanneer je deze planten groot laat dan kunnen bepaalde Tuinwerk  najaardieren er tijdens de wintermaanden beschutting in gaan zoeken. Het ziet er wel wat slordiger uit maar u moet ook denken aan de dieren die rondom het huis leven. Van de meeste heb je het hele jaar door plezier dus als je wat terug kunt doen moet je het niet nalaten. Wanneer de bomen en struiken hun bladeren hebben verloren kun je nu ook deze, indien nodig, gaan terugsnoeien.

Snoeiregels

Er zijn altijd, wanneer je wilt gaan snoeien in de herfst, regels die je daarbij in acht moet nemen. Je zal nooit mogen snoeien wanneer het nog kan vriezen. Ook als je zit in een regenperiode is het beter om niet te snoeien. Gebruik voor het snoeien scherp gereedschap, snoei de takken schuin weg. Knip de takken net boven de grond weg, net boven een oog en maak je snoeigereedschap steeds weer goed schoon wanneer je andere planten gaat snoeien. Je moet namelijk tijdens het snoeien geen ziektes overbrengen.

Snoeien gids © 2016