Hortensia snoeien

Hortensia snoeien

Wanneer is het de beste tijd van het jaar om de hortensia te snoeien?
Heeft de hortensia dit jaar mooi gebloeid? Of viel het wat tegen? Als dit laatste het geval is, ligt het misschien aan de manier van hortensia snoeien of aan het tijdstip waarop de hortensia is gesnoeid vorig jaar.

Eigenschappen van de hortensia

Een hortensia is een sterke plant, die wel een half jaar lang prachtig kan bloeien. Het enige wat hij nodig heeft is veel water. Hij laat bij langdurige droogte al gauw zijn bladeren hangen. Gelukkig is dit snel weer op te lossen door er even de tuinslang bij te leggen.

HortensiaTips voor mooi bloeiende hortensia’s

Met de onderstaande tips moet het lukken om volgend jaar een prachtig bloeiende, volle hortensia te hebben.
Stel eerst vast of je een hortensia hebt die bloeit op oude knoppen of een die bloeit op nieuwe knoppen. In het tuincentrum is hier informatie genoeg over te vinden.

Op oude knoppen bloeiende hortensia’s

De eerste soort hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Het is voldoende om na de winter de uitgebloeide bloemen af te knippen. Als je de plant toch wat compacter wilt houden, kun je na de winter, maar voor 1 maart de plant terugsnoeien door vlak boven het bovenste paar dikke knoppen de plant af te knippen.

Op nieuwe knoppen bloeiende hortensia’s

sierheester snoeien

Als het een hortensia is die bloeit op nieuwe knoppen, dus knoppen die vanaf het voorjaar gevormd worden, kun je alleen de oude bloemen wegknippen.
Als je wilt dat deze plant wat kleiner blijft, kun je hem voor 1 maart zo’n 15 cm boven de grond afknippen. Deze manier van een hortensia snoeien lijkt misschien wat rigoureus, maar kan absoluut geen kwaad.

Weinig zorg

Meer zorg heeft deze plant eigenlijk niet nodig, dus met een hortensia haal je een dankbare plant in je tuin waar je lange tijd van kunt genieten.

Snoeien gids © 2016