Druiven snoeien

Druiven snoeienDruiven snoeien moet namelijk in de winter gebeuren en absoluut niet in het voorjaar. In december of januari als het overdag niet vriest snoei je de nieuwe druiven takken op zo’n 5-7 centimeter af.

Het eerste jaar

Direct na aanplanten snoei je de druif op drie ogen boven de grond af. In mei zullen deze ogen uit gaan lopen en nu ga je kijken welke de mooiste is, meestal is dit de uitloper die recht groeit. Deze bind je op en de andere snoei je weer weg. Je krijgt nu een mooie stevige basis rank voor je druiven.

Het tweede jaar

In de winter moet je zijscheuten moet je terugsnoeien tot het eerste blad, deze groeien druivengaardin de oksels van de bladeren. Ook de scheuten die onder uit de stam groeien snoei je weg. De rest laat je groeien tot in de winter en dan pas snoei je alles terug tot ongeveer 1 meter lengte. Vergeet niet deze nieuwe takken op te binden, dit worden je belangrijke zijtakken.

Het derde jaar

In het derde jaar zie je de eerste bloemen verschijnen, hiervan moet je de meeste weghalen om later goeie druiven te krijgen. Wil je meer etages in je druif, dan kun je weer twee of drie uitlopende ogen laten groeien en opbinden. De rest snoei je weer weg zoals in het eerste jaar.

De druif dieven

In mei knip je de jong uitgelopen scheuten die onderaan de takken zitten tot op twee bladeren terug. De okselscheuten moet je snoeien als ze tien centimeter lang zijn, maar doe dit niet allemaal op hetzelfde moment omdat dan de groei stilvalt.

druivenboom dieven

De druif krenten

In augustus moet je de druif krenten als je groter vruchten wilt hebben. Dat wil zeggen dat de kleine en naar binnen groeiende bessen wegknipt met een snoeischaar. Net zoveel zodat de overige bessen elkaar niet kunnen raken.

Snoeien gids © 2016