Berk snoeien

Berk snoeienDe berk is een boom met een mooie witte stam. Als je hem niet snoeit kan hij snel heel groot worden. Het hout van de berk is vrij zacht, staat de berk dus alleen dan is het een mooie windvanger. Hoge berkenbomen naast je huis is niet iets wat je wilt en daarom is de berk snoeien zo belangrijk.

Niet oud, maar wel hoog

Berken zijn bomen die niet zo oud kunnen worden. Daarentegen kunnen ze wel erg hoog worden. Dit kan natuurlijk een voordeel zijn als je snel iets in de tuin wilt hebben staan van formaat, maar in de meeste gevallen is dit niet het geval.

Winter of zomersnoei

Bij de berk kun je er voor kiezen om hem in de zomer of in de winter. Meestal wordt dit in de winter gedaan vanwege het feit dat er dan geen blaadjes meer aan de takken zitten en het werk dus wat lichter is. Je moet de berk wel voor half januari snoeien of na St. Jan de langste dag. De sapstromen moeten zo laag mogelijk zijn om bloeden van de boom te voorkomen. Als de berk eenmaal bloed stopt hij niet meer snel en dat kan het einde van deze boom betekenen.Berkenboom

Berk snoeien

De berk moet je toppen, dat wil zeggen dat je op de gewenste hoogte de boom afzaagt. Hierdoor zullen er al snel nieuwe scheuten komen. Deze scheuten kun je eens in de twee jaar terugsnoeien. Je krijgt dan als het ware een soort knot berk. Zorg er wel voor dat je altijd schoon en goed materiaal gebruikt, zeker bij deze boom zodat de wonden niet te groot worden en gaan bloeden of zelfs geïnfecteerd raken.

Snoeien gids © 2016