Appelboom snoeien

Appelboom snoeienDe appelboom is een boom die erg geliefd wordt in ons land. Er is weinig onderhoud vereist en er komen natuurlijk heerlijke appels vanaf! Ze groeien het liefst op een ietwat zure of neutrale grond die voedzaam en doorlatend is. Tussen november en maart kunnen ze het beste geplant worden. Het is daarbij wel belangrijk dat het niet vriest en dat de appelboom op een zonnige plaats geplant wordt.

Wanneer en hoe kan ik mijn appelboom snoeien?

De appelboom snoeien; meestal gebeurt dit tussen het begin van de maand december en het einde van de maand februari. Dan vriest het niet harder dan -5 graden Celsius en dan groeit het ook niet. Houd goed in uw achterhoofd dat de takken echt zoveel mogelijk licht moeten vangen om optimale groei te bewerkstelligen.

appelaar• Probeer met een touw of met een elastiek de takken op een horizontale manier te buigen. Als u de tak horizontaal buigt dan vangt de hele tak zonlicht omdat de zon boven de boom schijnt. Als u voor het snoeien de trouwen vastmaakt en het de hele winter laat zitten zult u merken dat de takken horizontaal gebogen blijven zodra u de touwen weer verwijderd.

• Snoei geknakte takken weg, of takken waar grote stukken uit zijn. Als de zijtakjes die aan de takken vastzitten (waterloten) omhoog staan en geen knopjes hebben, kunt u deze ook wegsnoeien. Die hebben namelijk geen nut omdat daar geen appels aan zullen groeien. Zeer kleine zijtakjes kunt u laten zitten; die hebben veel vertakkingen en knoppen en er zullen een jaar later appels aan groeien.

• Takken die het zonlicht weerhouden van andere takken kunt u ook wegsnoeien. De takken die u met een elastiek horizontaal heeft omgebogen zullen als hulpmiddel dienen om u te laten zien welke takken het zonlicht weerhouden van de andere takken.

• Als de boom te breed wordt naar uw zin, kunt u de uitgebogen takken inkorten. Voor een gesteltak wordt 1.5 meter gezien als een mooie lengte.

Snoeien gids © 2016