Snoeien in de lente

Snoeien in de lenteDe vroege lente is een goed moment om het nodige snoeiwerk te doen. Je kunt gewoon beginnen met snoeien in de lente ondanks het advies van verschillende tuin literatuur. Om de gezondheid van planten te bevorderen wordt snoeien aanbevolen. Je verwijdert dode en strevende takken of zieke bladeren of bladeren en takken die aangetast zijn door insecten, storm of andere schade.

Snoeien in het vroege voorjaar moedigt bloem en fruitontwikkeling aan en op die manier kun je de gewenste plantvorm handhaven. Bovendien reageren de meeste planten goed op een regelmatige snoeibeurt.

Voordelen van snoeien in de lente

Er zijn tal van voordelen van snoeien in de lente op te noemen. Je tuin wordt er schoner door en er wordt ruimte gecreƫerd. Snoeien is net als elke andere vaardigheid, je moet weten wat je doet om succes te behalen. Goed snoeiwerk levert een betere ontwikkeling van bloemen op en vruchten en planten blijven langer gezond. De tuin komt er mooi bij te staan.

Door het snoeien in de lente wordt wilde groei voorkomen en de bloei kan eerder tot stand worden gebracht. Het snoeien van bomen blijft niet beperkt tot stengels en wortels. Ook dode bloemen moeten verwijderd worden want die zuigen energie en voeding weg. Wortel snoei bevordert bij fruitbomen de groei. Het voorziet de boom van alle voedingstoffen die hij nodig heeft zodat je straks veel fruit mag verwachten.

De heg snoeien in de lente

Een mooi getrimde haag is een lust voor het oog en ook een goed geschoren heg staat mooi rond uw huis. Alle dodende en stervend delen moeten worden verwijderd of die delen waar ziektes en insecten zich hebben in genesteld. De winter brengt altijd schade aan, maar door te snoeien maak je een deel van deze schade ongedaan. Takken breken af, verzwakken en deze vallende takken kunnen zelfs een gevaar opleveren voor andere.Snoeien voorjaar

Snoeien van bomen en struiken

De lente is een tijd van vernieuwing. Nieuw leven ontstaat en het is ook de beste tijd om bomen, planten en struiken te snoeien. Bomen hebben een natuurlijk afweersysteem maar in tegenstelling tot de mens maken ze geen nieuw weefsel aan. Daarom moet je bomen ook niet verwonden met grasmaaiers of ander machines. Snoei een boom met goed gereedschap en draag handschoenen als je gebruik maakt van een kettingzaag.

Snoei direct na het bloeien

De vuistregel voor lente bloeiende bomen en struiken is om die direct na de bloei te snoeien. Daardoor zullen er snel weer nieuwe knoppen ontstaan waardoor u ook weer volop plezier hebt van de plant in het volgende seizoen. De volgende planten kan men snoeien in de lente: de azalea, de forsythia, magnolia, meidoorn, rhododendron. Kamperfoelie, vlinderstruik en tal van andere planten, struiken en bomen.

Snoeien is ook van invloed op hoe de plant groeit. Als je een snede maakt stop je de groei in de ene richting en bevorder je de groei in de andere richting. Knip eigenzinnige takken weg, veLentebloeirwijder stengels die groeien vanuit de wortels en trim wild groeiende struiken en laaghangende takken van bomen. Snoeien kan men door middel van te knijpen, je knijpt de dode knop weg waardoor je weer volle groei stimuleert. Je kan snijden met een snoeier om dichte groei te bevorderen. Je kunt ook uitdunnen door een hele stam of tak weg te halen. Op die manier eindig je niet met clusters.

Het snoeien van tuinplanten is vaak broodnodig, zodat de nieuwe bloeiers volledig op kunnen komen. Jonge fruitbomen knappen flink op van zo een snoeibeurt. Andere planten zullen het ook beter doen. Een conifeer wordt er voller door, kruiden zoals rozemarijn en salie groeien ook beter als men ze snoeit in het vroege voorjaar. Indien je meer informatie wilt aarzel niet om contact met ons op te nemen en je vraag te stellen.

Als laatste tip: Zorg dat uw vaste planten gezond en gelukkig zijn voor de andere groeiseizoenen.

Snoeien gids © 2016