Takkenscharen

TakkenscharenDe takkenschaar: voor het hoge snoeiwerk

Wanneer het snoeiseizoen weer in het land is komen tal van liefhebbers van het tuinwerk tot exact dezelfde conclusie: bij het snoeien van takken is goed gereedschap het halve werk. Dat betekent concreet dat je op zoek moet naar scherpe messen, een optimale grip en een takkenschaar die bij voorkeur zo min mogelijk belasting legt op die polsgewrichten.
Drie voorwaarden die broodnodig zijn bij het snoeiwerk van dikkere takken en indrukwekkende struiken.

De takkenschaar: handig instrument

Het spreekt voor zich dat er tal van takkenscharen op de markt zijn voor diverse klusjes qua volume en lastigheidsgraad. Als je slechts incidenteel wat kleinere takjes dient te snoeien kun je het best gaan voor een vrij klassiek model zonder al te veel extra functies en tierelantijntjes. Bij veelvuldig gebruik en het zwaardere snoeiwerk kun je het beste een comfortabel model zoeken. Kies daarbij voor een takkenschaar met een betrekkelijk laag gewicht en bij voorkeur ook met de tandheugeltechniek. Na uren snoeien zul je jezelf er zeker en vast dankbaar om zijn dat je bent gegaan voor laag gewicht. Bovendien zorgt de tandheugeltechniek ervoor dat je niet al te veel kracht dient te zetten tijdens het snoeien.

takkenscharen gardenaVoor die extra hoge plaatsen

Logisch dat een takkenschaar goed hoog moet komen. De meeste bomen staan immers niet meteen bekend om hun laaghangende kruin en je kent het wel: de takken die echt verdwijnen moeten zijn steevast degene waar je net niet aan kan. Vandaar ook dat een takkenschaar uitgerust met telescopische armen een echte must is. Dankzij het extra lange bereik van de takkenschaar is niets je meer te hoog. Nog een element om zeker en vast in het oog te houden: de grip. Ga voor en model met softgrip zodat je tijdens het snoeien niet plots weg kan schieten: gevaar schuilt in een klein hoekje.

De types takkenscharen

aambeeldtakkenschaar

Er zijn twee verschillende types takkenschaar op de markt. Je hebt er met een aambeeld en er zijn er met een papegaaibekschaar. Voor het snoeien van dode takken en oud hout is een aambeeldtakkenschaar de juiste keuze. Het aambeeld snijdt aan één kant en deze kant slaat eigenlijk het dode hout tegen het aambeeld. Bij de papegaaienbek wordt er langs beide kanten gesneden. Dit maakt dit type takkenschaar de juiste keuze voor jonge takken en zacht hout. De scherpe messen van deze takkenschaar laten je toe met gemak door deze takken te snijden.

Dikke takken, dunne takken

Elke maand is er in de tuin wel wat snoeiwerk te doen. De vraag rijst dan ook wanneer je eigenlijk de takkenschaar van stal moet halen voor dat snoeiwerk. In de regel kun je voor takken tot een centimeter of 2 best gaan voor een snoeischaar. Is de tak dikke dan dat tot een centimeter of 5? Dan biedt de takkenschaar een uitkomst. Is de tak nog dikker dan dat? Dan haal je best een zaag uit het tuinhuis.

Snoeien gids © 2016