Grasschaar

GrasschaarEen mooi gazon kun je niet alleen bereiken door het te maaien. Op de eerste plaatst is ons klimaat zeer geschikt voor een gazon. Wanneer je er de ruimte voor hebt, is een gazon aan huis mooi en ook prettig als er kinderen op willen spelen. Wanneer je vaak de kinderen erop wilt laten spelen, dan heb je daarvoor wel een grassoort nodig, dat sterk is en snel groeit om de eventueel beschadigde plekken weer te kunnen wegwerken. Omdat we in Nederland over het algemeen voldoende water krijgen in de vorm van regen, is het water geven niet zo’n grote zorg als in warme landen.

Het wortelsysteem

Om een goede grasmat te hebben moet je ervoor zorgen dat de wortels van het gras, zich stevig in de grond kunnen nestelen. Een goed wortelsysteem is van groot belang om ziektes in het gras voor te blijven. Toch zul je het in het voorjaar en in de zomer bij warme dagen, met een vaste regelmaat moeten water geven. Doe je dat niet dan zal het gras uitdrogen en kan er op de kale plekken in het gras eerder onkruid gaan groeien. gazon knippenZorg dus voor een goede grasmat doordat je het regelmatig water geeft maar ook maait. Hoe vaker je maait hoe voller en hoe mooier het gras zal worden. Ook het bemesten van een grasmat is noodzakelijk. Dat moet je nooit doen wanneer de zon schijnt, omdat het gras anders zou kunnen verbranden.

Grasschaar

Een goed onderhoud houdt in een tuin niet op door het maaien van de grasmat. Wil je de grasmat een mooi aanzien geven dan zul je de kantjes moeten knippen. Hoe strakker je deze kanten knipt hoe mooier het geheel wordt. Het knippen van de kantjes doe je met een speciale schaar voor het gras. Deze schaar behoort bij het tuingereedschap, dat je nodig hebt, om je grasmat op een nette manier te kunnen onderhouden. Een schaar voor het gras heeft een verzet waardoor de scharen dwars knippen. Het knipgedeelte ligt ook wat lager dan de hand. Hierdoor kan je het gras vlak boven de grond afknippen.

Ergonomie

Er wordt voor gezorgd, als je een goed merk aanschaft, dat de vorm van de schaar ergonomisch is. Deze zorgt er dus voor dat het knippen gemakkelijk kan gebeuren. Bij de handgrasscharen gaat men meestal op de knieën zitten om de zijkanten goed strak te kunnen knippen. Wanneer je een grote tuin hebt, dan kan je het behoorlijk in je handen krijgen van het knippen met een handgrasschaar. De oplossing hiervoor is een elektrische schaar. Het kan ook zijn dat je moeilijk op je knieën kunt zitten om de graskanten te knippen. In een dergelijk geval zijn er ook grasscharen die aan een telescoop stang zitten. Je kan dan zelf Gras bijnkippenblijven staan en toch de kantjes knippen. De hoogte is instelbaar.

Zijkanten

Een grasmat is pas mooi als hij mooi groen staat, mooi gemaaid is en de zijkanten zeer strak zijn geknipt. Daarom behoort een grasschaar tot de vaste uitrusting in een tuin als er een grasmat aanwezig is.

Snoeien gids © 2016