Snoeigereedschap

SnoeigereedschapGoed snoeigereedschap is het halve werk

Als je je tuin mooi wilt houden, moet je bomen, struiken en planten op tijd snoeien. Voor iedere snoeiklus is er ander snoeigereedschap. Om te zorgen dat je de bomen, struiken of planten niet verwondt, moet je het juiste gereedschap voor de klus gebruiken. Snoeigereedschap van een goede kwaliteit is belangrijk. Dit maakt je klus makkelijker en je gereedschap gaat langer mee dan goedkoop gereedschap. Zorg ook altijd voor scherp snoeigereedschap. Dit werkt fijner voor jezelf en het is beter voor je planten.
Koop ook geen snoeigereedschap dat te zwaar of te groot voor je is. Dit maakt het werk onnodig zwaar en het resultaat zal minder goed zijn dan wanneer je voor jou geschikt materiaal gebruikt.

Verschillende soorten snoeigereedschap

Een van de meest bekende snoeigereedschappen is waarschijnlijk de snoeischaar. Dit is een onmisbaar gereedschap voor iedereen die van tuinieren houdt. Het beste kun je een snoeischaar nemen van gehard staal. Deze blijven het langste scherp. Snoeigereedschap snoeischaarSnoeischaren zijn er in meerdere soorten. Ze zijn er met een platte onderkant, voor planten met een holle steel. Een snoeischaar met 2 snijdende kanten is speciaal voor struiken en planten met een houten steel.

Ook zijn er snoeischaren met roterende handvatten. Deze werken in het begin iets lastiger, maar als je ze onder controle hebt knippen ze een stuk lichter.
Tevens bestaan er scharen speciaal voor linkshandigen en voor vrouwen.
Voor de hoge takken kun je een snoeischaar met telescopische handvatten gebruiken. Je kunt dan zonder ladder toch hogere struiken en lage bomen snoeien.

Voor de dikkere takken kun je het beste een takkenschaar gebruiken. Als je een takkenschaar met langere handvatten gebruikt, kun je dikkere takken makkelijker doorknippen.

Als de takken te dik zijn voor een takkenschaar, kun je een snoeizaag gebruiken. Deze zaag is ook makkelijk voor takken waar je met de schaar niet bij kunt komen. Handig is het als je een zaag hebt, waarvan je het zaagblad kunt vervangen. Je hoeft dan niet de hele zaag te vernieuwen als het blad bot wordt. De punten van een snoeizaag zijn verhard, waardoor ze langer meegaan.

Onderhoud

Goed snoeigereedschap wil je graag goed houden. Daarom moet je je gereedschap ook onderhouden. Goed onderhouden gereedschap zal langer meegaan, blijft scherper en werkt veel prettiger.
Maar bij snoeigereedschap is onderhoud nog belangrijker. Het beste kun je je gereedschap iedere keer dat je naar een andere plant of struik gaat reinigen. Dat kun door je gereedschap even in een beetje water met sop te dompelen. Daarna neem je Snoeigereedschap heggenschaarhet af met een doek. Hierdoor voorkom je dat schimmels en eventuele bacteriƫn van de ene plant worden overgebracht op de andere plant.

Aan het einde van het seizoen is het aan te raden om het snoeigereedschap te slijpen. Zo weet je dat het volgende voorjaar je gereedschap weer scherp is, en klaar voor gebruik. Slijpen gaat het beste met een wetsteen. Deze steen leg je in een bak water tot hij volgezogen is met water. Dit duurt een uurtje ongeveer. Dan slijp je de scherpe delen langzaam met de steen. Zorg ervoor dat de slijphoek zo constant mogelijk blijft. Zo krijg je het beste resultaat.

Na het slijpen is het zaak om het gereedschap goed in te vetten. Gebruik niet te weinig vet. Door het invetten van je gereedschap blijft het ook makkelijk bewegen, waardoor het werk lichter wordt.

Het vet voorkomt ook dat je gereedschap gaat roesten. Als je teveel vet gebruikt hebt, veeg je dit makkelijk weg met een droge doek.
Vaak gaat tuingereedschap roesten als je het op de grond zet. Probeer daarom ook al je snoeigereedschap aan de muur te hangen. Zo heb je er langer plezier van.

Snoeien gids © 2016