Buxus snoeien

Buxus snoeienDe buxus is een mooie groenblijvende struik die in veel verschillende vormen gesnoeid kan worden. Maar voor welke snoeivorm je ook kiest, het moment waarop je de snoei momenten blijven altijd hetzelfde. Wanneer ga je buxus snoeien?

Waar moet je op letten bij buxus snoeien?

Zo moet je voor een buxus ook nog eens rekening houden met het weer. Het moet een bewolkte dag zijn wanneer je gaat snoeien. De buxus kan namelijk verbranden als de zon schijnt wanneer jij hem net gesnoeid hebt en dan is het einde struik.

Om een mooie volle en groene struik te houden moet je de buxus minimaal 2 en liefst 4 keer per jaar snoeien. Dit doe je met een goede en scherpe heggenschaar. De beste tijd voor de eerste snoeibeurt is eind mei en de laatste snoeibeurt moet in september plaatsvinden. De overige keren ergens hier tussenin.

buksboomNu kan het zijn dat het weer niet meezit. Op een warme zomerdag kan de zon echt vervelend zijn bij deze snoei beurten. Maak dan de buxus nat voor je met snoeien begint en dek hem af met een fleece deken om verbranding te voorkomen.

Hoe vaker je snoeit, hoe voller de struik is en hoe groener deze ook zal zijn. Wil je echter een mooie strakke haag hebben, snoei dan eerst de zijkanten en daarna de bovenkant. Zorg er wel voor dat je steeds op gelijke hoogte blijft voor het beste resultaat.

Het snoeien in vormen kan heel goed met de buxus, hiervoor is het wel verstandig om een kleinere heggenschaar te gebruiken en eerst te zorgen voor een mooie volle struik. Vorm knippen is nog niet zo makkelijk en vergt veel oefening en tijd.

Na het buxus snoeien kun je het beste de struik verwennen door het bij te mesten. Hierdoor zal het gestimuleerd worden nieuwe scheuten te maken waardoor hij nog voller wordt.

Snoeien gids © 2016