Rhododendron snoeien

Rhododendron snoeienMen snoeit de Rhododendron meestal als men vindt dat de bloem te groot wordt. Ook kan het zijn dat de bladeren een gele verkleuring krijgen. Als u dit constateert, koop dus niet meteen een nieuwe Rhododendron. Door hem te snoeien knapt hij gewoon weer op! Hij moet wel erg streng gesnoeid worden, omdat hij gaat uitlopen op de plek waar u hem snoeit.

De Rhododendron snoeien: wanneer?

U kunt de Rhododendron snoeien rond eind maart of begin april. Gebruik een goede, scherpe snoeizaag of een sterke takkenschaar voor de dikke twijgen te verwijderen. Hiermee voorkomt u infecties bij de plant omdat dankzij dit gereedschap u betere zaag- Sierheesterof knipsneden krijgt. Helaas is het wel zo dat de Rhododendron er na het snoeien niet op zijn mooist uitziet, maar het feit dat in het volgende voorjaar de knoppen zich weer beginnen te ontwikkelen en de bloem opnieuw gaat uitlopen is geruststellend.

Hoe ontstaan de gele bladeren?

Dit is te wijten aan een gebrek aan voedingsstoffen of als de Rhododendron niet genoeg zure grond heeft. Dit is erg simpel op te lossen door de Rhododendron te voorzien van meer voedingsstoffen en meer zure grond. U kunt dit het beste doen door de plant uit te graven en het gat te vullen met kokosvezels of tuinturf. Meng dit met de grond samen en plant de Rhododendron simpelweg weer terug. Voorzie de plant met meststoffen en in het najaar met wat extra kalium. Op deze manier helpt u de plant de winter door. Als het voorjaar weer begint, veel water en universele mest en de plant zal er later weer mooi uit gaan zien. Ook als u elk voorjaar de bloemen plukt die uitgebloeid zijn zal dit de vorming van nieuwe knoppen stimuleren!

Snoeien gids © 2016