Bijlen zijn onmisbaar in de tuin
De bijl is een gereedschap dat al heel wat jaren meegaat. De toepassingen van dit werktuig zijn doorheen de geschiedenis even gevarieerd als interessant geweest. Van een hulpmiddel in de tuin tot een manier om bomen te vellen tot een heus oorlogswapen. Vandaag de dag is de bijl als wapen een reliek uit het verleden en zijn we terug bij het oorspronkelijke gebruik ervan: in de tuin. Handbijlen komen in diverse maten en gewichten voor en zijn niet meer weg te denken uit de moderne tuin.
De verschillende type bijlen
De hakbijl of Hatchet
– Een pure handbijl die met gemak met een hand gehanteerd kan worden
– Een gewicht tussen de halve en de anderhalve kg
– De lengte van deze bijl ligt tussen de 25 en de 40 cm
– Perfect geschikt voor het lichtere snoeiwerk, om te vellen en te rooien
– De naam komt van het Franse woord Hachette dat kleine bijl betekent
De gewone bijl of Axe
– Het vaakst voorkomende model
– Gebruikt voor het hakken van dun hout en het vellen van kleine bomen
– Te gebruiken met twee handen
– Het gewicht ligt tussen de kilogram en de anderhalve kg
– De lengte ligt tussen de 55 en de 65 cm
De kloofbijl
– Gebruikt om hout te splijten
– De dikke achterkant van de bijlkop zorgt ervoor dat je er niet mee kunt hakken
– Verkrijgbaar in verschillende formaten van klein naar groot
– Zware bijlen die gaan van een kilogram tot gemakkelijk 5 kg
– Te gebruiken met beide handen
De velbijl
– Speciaal ontwikkeld om bomen om te hakken
– Te gebruiken met 2 handen
– Een extreem scherpe rand
Tal van voordelen
Voor het hakken en kloven van hout heeft een bijl tal van voordelen tegenover enkele van de alternatieven op de markt. Zo is de levensduur van de moderne tuinbijlen een stuk langer dan van de meeste andere gereedschappen. De bijlkoppen worden gesmeed en gehard van gereedschapsstaal en de steel bestaat in de regel uit glasvezelversterkt kunststof. Bovendien kan je dankzij het roestvrije staal vele jaren lang genieten van jouw tuinbijl. Daarnaast garanderen de gebruikte materialen een optimaal evenwicht en een lichte bijl. Werken met een lichte bijl zorgt ervoor dat je zonder al teveel problemen uren kunt door werken. Het sterke evenwicht van de tuinbijl zorgt ervoor dat het zwaartepunt dicht bij de bijlkop ligt. Het logische gevolg hiervan is dan weer een sterke splijtkracht. Dit komt omdat het slageffect geconcentreerd wordt rond de zware bijlkop: exact zoals het hoort dus.
Veiligheid boven
Een bijl breekt vaak net onder de kop. Logischerwijze is dit dan ook de plek waar de zwaarste krachten op in werken. Zeker bij een misslag is dit het punt dat steevast in aanraking komt met het oppervlak waardoor de bijl verzwakt wordt. Gelukkig is daar bij de moderne bijl een mouw aangepast: voorzien van roestvrijstalen bescherming moet je je daar eigenlijk geen zorgen meer over maken. Komt nog eens bij dat ook de steelvorm tegenwoordig ergonomisch opgevat is. Zo ligt de bijl vlotjes in de hand en is wegglijden een zaak van het verleden. Zoek ook naar bijlen met softgrip voor nog wat extra grip tijdens het snoeien, hakken en kloven te hebben.