Snoeigereedschap schoonmaken

Snoeigereedschap schoonmakenBelang van het schoonmaken van je gereedschap

Naast het onderhoud van je tuin moet je ook zorgvuldig omgaan met je gereedschap. Snoeigereedschap schoonmaken is belangrijk, maar let er ook op dat je het gereedschap bewaard op een droge plek. Je wilt niet dat jouw mooie gereedschap verroest. Ook is het beter om het gereedschap op te hangen dan het op de grond te zetten. Daarnaast moet je ook altijd controleren of de messen scherp genoeg zijn. Als messen scherp zijn is dit beter voor het snoeien en trimmen van planten en bomen, daarom moet je niet vergeten te slijpen en te oliën.

Tuinieren moet makkelijk en plezierig zijn en daar kun jij zelf aan bijdragen. Roest is de vijand van alle tuingereedschappen. Om te voorkomen dat roest jouw gereedschap aantast is goed onderhoud nodig. Schoonmaken is dus van groot belang om de betrouwbaarheid van het gereedschap te garanderen. Planten zijn gevoelig voor ziektes en schimmels en als je gereedschap niet in orde is dan zul je dat merken.

Gebruik laat sporen na

Tuingereedschap slijpenAls je de heg geknipt hebt of het grasgemaaid hebt dan laat dit sporen  achter op het gebruikte gereedschap. Gras dat in een grasmaaier blijft zitten zal schade aanbrengen dus ook dat moet verwijderd worden. Kantel de maaier naar achteren of zijwaarts en maak de filter en uitlaat schoon. Ook kettingzagen moeten een schoon zaagblad hebben. Ook messen en heggenscharen ontkomen niet aan een regelmatige schoonmaak beurt.

Zet het gebruikte gereedschap niet zomaar in een hoek als je klaar bent. Het beste is om het meteen na gebruik schoon te maken.

Hoe maak je je gereedschap schoon?

Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van je gereedschap en om de prestaties te verbeteren kun je het materiaal behandelen met WD 40 olie of lijnzaadolie. Als je je gereedschap hiermee insmeert dan bescherm je het tegen roest. Je kunt dit gebruiken op elk soort gereedschap.

Kijk je gereedschap minstens twee keer per jaar na op roest. Als je roest gevonden hebt dan doe je een laagje lijnolie op de plek en met een staalborstel wrijf je net zolang tot het weg is. Ook raden we je aan om de handvatten na te kijken op splinters en ruwe delen. Doe opnieuw een laagje lijnolie op de ruwe plek en schuur totdat het handvat weer glad is.

Tuinonderhoud Snoeigereedschap schoonmaken en onderhouden is altijd nodig. Je kunt dit doen door de bladen te wassen met zeep en water. Als je roest vindt op de messen dan schrob je dat eraf en dan is het weer klaar voor gebruik. Schuren kan je het beste doen met een schuurspons of met fijne staalwol. Ook de schuine bladen kun je schoon wrijven met een schuur product om de bladen weer scherp en soepel te maken. Een diamant slijper verwijdert eventuele bramen.

Na de reiniging zou je elektrische machines nog kunnen voorzien van machineolie. Hardmetalen zaagkettingen worden duurzamer als je ze een keer per seizoen slijpt. Verwijder de accu gedurende de winterstop of batterijen en sla het tuingereedschap op in een stofvrije, droge en vorstvrije plaats.

Het opslaan van uw tuingereedschap

Snoeimateriaal roestvrijGereedschap van roestvrij staal mag dan wel duurder zijn maar is het geld waard. Het roest niet en het is veel steviger. Een spade van roestvrij staal zal makkelijker door de grond gaan bijvoorbeeld. Alle metalen gereedschappen waaronder schoppen, vorken, hand troffels en harken moeten ook schoongemaakt worden na gebruik voordat je ze weg zet. Borstel de grond er vanaf, was ze en droog ze.

Hitte en vochtigheid zijn de vijand van staal of metaal en tuin gereedschap wordt merendeels van deze materialen gemaakt. Bewaar daarom alle gereedschap in een droge garage of schuur. Berg gereedschap op in gereedschapskisten want droge en scherpe gereedschappen gaan op die manier langer mee.

Dit zijn essentiële tips om snoeigereedschap schoonmaken, reinigen en opslag van duur gereedschap. Als je nog vragen hebt dan kun je ons altijd contacteren.

Snoeien gids © 2016