Als je een mes wilt gaan gebruiken voor het snoeien van dunne takjes, dan kun je daar een van de verschillende snoeimessen voor gebruiken. Een snoeimes is handig en snel in gebruik. Bovendien wordt bij de constructie van een mes gezorgd dat het goed in de hand ligt.
Soorten messen
We gebruiken in de tuin vaak een mes. We hebben daarbij de keus uit vijf verschillende soorten.
1. Het snoeimes herken je aan het gebogen blad. We gebruiken ze voor het kerven of om ringsnedes in schors te maken. Het heeft een inklapbaar gekromd lemmet. Je kunt met dit mes takken doorsnijden met een geringe dikte. Het mes moet eenzijdig geslepen worden en daarvoor wordt een wetsteen gebruikt. Denk eraan: snoeien doe je altijd van je af en nooit naar je toe.
2. Het entmes heeft een botte punt en een dun blad.
3. Het occuleermes heeft dezelfde constructie als het entmes. Het heeft een punt aan de botte kant. Dit heeft men gedaan omdat het gebruikt kan worden voor het open houden van de bast van de tak.
4. Het groentemes wordt speciaal gebruikt voor het afsnijden van koolproducten.
5. Het universele tuinmes is een mes dat je voor veel klusjes kunt gebruiken. Het is een mes dat zeker door de beginnende tuinder gebruikt kan worden. Voor diegene, die begint met kweken, is het een goed mes. Ook kun je het gebruiken om te enten en voor het afsnijden van dunne takjes en groenten.
Onderdelen van een mes
Een mes bestaat uit een lemmet en een handvat. Aan het lemmet zit een lange dunne doorn die in het handvat zit. Het lemmet is bij een mes dat gedeelte dat men gebruikt om mee te snijden.
Het snoeimes
De betere snoeimessen zijn gemaakt van koolstofstaal. Ze moeten vlijmscherp geslepen zijn onder een speciale hoek. Het moet eenzijdig geslepen zijn. Het heft van een snoeimes moet goed in de hand liggen.
Je kunt met een dergelijk mes niet al te dikke takken afsnijden. Zorg er wel voor dat je altijd van je af snijt. Je moet er namelijk voor zorgen dat je je niet in de handen snijdt. Omdat een dergelijk mes zo scherp is, is een ongeluk snel gemaakt. De snoeimessen moeten met een wetsteen geslepen worden. Zorg er altijd wel voor dat je niet gaat snoeien met een te bot mes. Zou je dat wel doen dat worden de takken beschadigd en dat moet je zeker voorkomen. Wanneer de takken voor een mes te dik worden dan kan je daar ander gereedschap voor gebruiken zoals een snoeischaar.
Het onderhoud van de messen
Het is begrijpelijk dat de messen door gebruik bot worden. Om deze reden moeten ze dus ook met een vaste regelmaat geslepen worden. Voor het slijpen van een mes kun je een speciale machine gebruiken maar vaak wordt het gedaan met een wetsteen. Je haalt er een kleine hoeveelheid staal mee weg waardoor er weer een mooie scherpe snede zal ontstaan. Schuurpapier wordt vaak gebruikt op een harde gladde ondergrond. Ook wordt er regelmatig een aanzetstaal gebruikt om de snede scherp te maken, zonder dat er materiaal wordt weggenomen. Ook zal een snede bij veelvuldig gebruik iets kunnen ombuigen. Je kunt dat terugbuigen met een aanzetstaal of eventueel een wetplank.
Corrosie
Wanneer je een mes niet vaak gebruikt dan kan hij gaan roesten. Je moet het mes daarom nooit onbeschermd en vochtig wegleggen. Je kunt proberen het mes te beschermen door het in te smeren met een vaseline.
Wapenwet
Met messen moet je in Nederland altijd voorzichtig zijn. Loop daarom nooit te zwaaien met messen want dat mag je met wapens nooit doen. Je kunt ervoor worden opgepakt worden.